Pon 7 Jun 2021

Programa odkupovanja obveznic najbrž ne bo konec

ECB se je znašla v paradoksu – trgi si želijo, da se odkupovanje obveznic kljub gospodarski rasti še pospeši.ECB se je znašla v paradoksu – trgi si želijo, da se odkupovanje obveznic kljub gospodarski rasti še pospeši.

Desetega junija bo spet zasedal odbor Evropske centralne banke (ECB). Tokratno zasedanje bo zanimivo predvsem zaradi pogleda na predloge, da bi ECB morala zmanjšati odkupe obveznic v okviru svojega 1850 milijard evrov vrednega pandemičnega urgentnega programa odkupovanja obveznic PEPP (Pandemic emergency purchase programme).

V Evropi je cepljenje proti COVIDU-19 v polnem zamahu, pandemična slika se je izboljšala, manj je novih primerov okužb, gospodarstva povsod v Evropi se odpirajo in pojavili so se celo prvi znaki inflacije. Torej, na prvi pogled res ni več razlogov za nadaljevanje programa odkupovanja obveznic, ki je bil mišljen kot urgenten ukrep za stabilizacijo trga.

Pa vendar, tako kot je to običajno, so stvari veliko bolj zapletene. Kljub odkupom ECB smo bili letos do zdaj priča rasti zahtevanih donosov na obveznice. Prekinitev programa bi stvari še pospešila, kar pa bi prineslo kar nekaj neželenih problemov.

a začetek bi ukrep zmanjševanja nakupov gotovo imel pozitivni vpliv na rast vrednosti evra proti drugim globalnim valutam, kar Evropi kot izvozno usmerjenemu gospodarstvu gotovo škoduje. Višji stroški zadolževanja bi nakopali dodatne težave najbolj zadolženim in ranljivim evropskim državam, kot je Italija, kar bi se odrazilo tudi v počasnejšem okrevanju gospodarstva. Tudi problemi na trgu dela ali pomanjkanje investicij znotraj EU se z dražjim zadolževanjem gotovo ne bodo izboljšali. Dodatno bi višji zahtevani donosi seveda negativno vplivali na vrednosti obveznic. To bi imelo negativen vpliv na bilance bank, prav tako bi izgube imeli pokojninski skladi, ki so tradicionalno zelo visoko izpostavljeni do obvezniških trgov.

Ob zapletenosti razmer se nam postavlja vprašanje: »Kako naprej?« Gotovo lahko trdimo, da je program pomoči PEPP pripomogel k normalizaciji trga ob izbruhu pandemije. Prav tako smo postavljeni pred dejstvo, da so dolžniški trgi postali »zasvojeni« s poceni denarjem, ki je posledica politik ECB. Zavedanje, da se bodo morale zadeve normalizirati in da se bodo morali programi odkupov obveznic končati, je najbrž prisotno v vsakem izmed nas. Vendar morajo stvari potekati postopno in ob pravem času. Svet ECB mora biti pri svojih odločitvah zelo previden, saj bi prehitre odločitve lahko povzročile take težave, ki bi na koncu od ECB spet zahtevale posredovanje na trgu.

Kot je ECB že poudarila, se bo neenakomeren vpliv izbruha pandemije pokazal v tem, da se bodo finančna tveganja verjetneje uresničila v sektorjih in državah, ki so bile ranljivejše že pred izbruhom pandemije. In prav zaradi najranljivejših je nadaljevanje programa v sedanjih razmerah pametno in nujno nadaljevati. Na roko nam ne gre niti slabše okrevanje evropskega gospodarstva v primerjavi z drugimi razvitimi ekonomijami, kot so ZDA ali Velika Britanija.

Trg se že tako spopada s pritiski na donose obveznic, ki so posledica prelivanja učinka rasti zahtevanih obrestnih mer v ZDA in pričakovane višje inflacije. Naloga ECB bi morala v tej fazi biti, da zahtevani donosi ne rastejo prehitro. Torej, če že nastanejo spremembe odkupov obveznic, bi bilo bolje, da se povečajo, ne zmanjšajo.

Avtor: Vid Pajič, višji upravljavec investicijskih skladov

Objavljeno v: Delo, rubrika: Trg obveznic, datum: 06. 06. 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Bodo pogonska goriva še naprej tako draga?

Preberi več