Ned 30 Jun 2019

Prvi polčas je za nami, kako bo v drugem?

Svetovni trg: Negotovosti trgovinske vojne se postavlja po robu politika centralnih bank

Donosi borznih indeksov so v prvi polovici leta presegli vsa pričakovanja. Okoli 15-odstotna rast svetovnih delnic in okoli 13-odstotna rast evropskih delnic v pol leta je verjetno višja, kakor si je marsikdo upal napovedati na začetku leta. Daleč najdonosnejši svetovni gospodarski sektor je bil informacijska tehnologija, z okoli 25-odstotnim donosom, najslabše pa jo je odnesel sektor zdravstva, z okoli osemodstotno donosnostjo.

Vzroke za tako visoko rast lahko pripišemo nizkemu izhodišču ob koncu lanskega leta, ko so bili borzni trgi deležni močnejše korekcije, zato je bil tudi odboj sorazmerno hiter. Pogled na gospodarsko situacijo po svetu nas trenutno ne more navdajati z optimizmom. Popuščajo kazalniki zaupanja v gospodarstvo tako pri potrošnikih kot pri poslovnežih – v območju evra je to zaupanje na najnižjih ravneh v zadnjih treh letih. V industriji se zmanjšanje zaupanja kaže na vseh področjih, pri pričakovanjih o rasti proizvodnje, pri naročilih in zalogah končanih proizvodov. V ZDA se prav tako podira zaupanje potrošnikov, ki ga narekujejo nižje anketne številke iz zaposlovanja. Junijski rezultati anket namreč kažejo, da se je povečal delež vprašanih, ki menijo, da je težko dobiti službo, sami podatki o prosilcih za zaposlitev pa tega še ne kažejo.

Ameriški predsednik Trump, morda glavni krivec za poslabšanje gospodarskih razmer (zaradi carin, ki negativno vplivajo na gospodarsko rast), pa še kar odpira nove in nove fronte. Samo v zadnjem mesecu je s sankcijami ali carinami grozil Kitajski, Nemčiji, Mehiki in Iranu, pri slednjem je šlo že celo tako daleč, da se je zvišala verjetnost vojaškega posredovanja.

Kako je torej mogoče, da se vse gospodarske in politične negotovosti ne kažejo v borznih tečajnicah? Za to so spet poskrbele centralne banke, ki so svojo retoriko obrnile v smer stimulacije gospodarstva. Če se je na začetku leta pričakovalo, da bo ameriška centralna banka (Fed) letos še zviševala obrestno mero, se po zadnjih dogodkih pričakuje že dve do tri znižanja obrestne mere do konca leta. Evropska centralna banka (ECB), ki ima zaradi negativnih obrestnih mer manj vzvoda, pa podpira nadaljevanje spodbujevalne monetarne politike vsaj še v prihodnjem letu. ECB bo verjetno še povišala negativno raven ključne obrestne mere z –0,4 na –0,5 odstotka. Tudi centralne banke drugod po svetu že znižujejo obrestno mero ali pa to načrtujejo. Inflacija ne dosega ciljne ravni ne v Evropi ne v ZDA. Z nizko obrestno mero želijo centralne banke stimulirati potrošnjo, saj se varčevanje ne izplača, dostopnost kreditov pa je večja. Drugi vzrok, da borzni trgi vztrajajo visoko, je prepričanje, da Trump ne bo uresničil vseh groženj (predvsem do Kitajske) in da bo sklenjen nekakšen dogovor. Tretji vzrok pa je resno pomanjkanje naložbenih alternativ, saj je finančni trg poplavljen s presežno likvidnostjo.

Naslednja polovica leta bo vsekakor zanimiva, pri čemer bo na smer borznih indeksov vplivalo veliko dejavnikov. V idealnem scenariju se bodo geopolitične napetosti umirile, kar se bo ob hkratnih stimulativnih ukrepih centralnih bank odrazilo v izboljšanju gospodarskih kazalnikov. Pri brexitu bo dosežen dogovor, Italija bo spravila proračun v zahtevane okvire. V takem okolju lahko pričakujemo relativno stabilne delniške trge. Če se odvije drugačen scenarij od pričakovanega, se lahko pojavijo pritiski na prodajni strani.

Avtor: Sašo Ivanovič, Triglav Skladi

DELO, 30. 6. 2019, RUBRIKA: BORZNA ANALIZA, SVETOVNI TRG

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt