Sob 21 Sep 2019

Ranljivi trg po napadu v Savdski Arabiji

Svetovni trg: povečano geopolitično tveganje je dolgoročno nevarnejše kot pomanjkanje nafte na trgu.

Ena od ključnih novic v zadnjih desetih dneh je bil napad na naftno infrastrukturo v Savdski Arabiji. Napad je bil izveden v soboto, 14. junija, in sicer z droni, odgovornost pa so prevzeli hutijski uporniki iz Jemna. Tarča napadov so bili objekti v Huraisu in Abkaiku, kjer je največji naftno-predelovalni kompleks na svetu z zmogljivostjo sedem milijonov sodov nafte na dan.

Reakcijo na izpad proizvodnje nafte v vrednosti 5,7 milijona sodov na dan, kar je zgodovinsko največji enkratni izpad proizvodnje nafte, smo videli v ponedeljek. Tako nafte znamke WTI kot tudi nafta znamke Brent sta se podražili za skoraj 15 odstotkov. Razumljivo je, da so ceni sledili tudi naftni derivati. Dve ključni vprašanji brez jasnih odgovorov, ki sta vplivali na razpoloženje na surovinskih in tudi kapitalskih trgih, sta bili: »Kdo je v resnici kriv za napad?« in »Kako hitro bo rešen problem izpada približno petih odstotkov svetovne ponudbe nafte?«.

Ameriški predsednik Donald Trump je kmalu po napadu izjavil, da je napad odgovoren Iran, Savdska Arabija pa je sporočila, da je bilo uporabljeno iransko orožje. Letos smo priča nadpovprečni napetosti v regiji, ki je tudi sicer eno od največjih svetovnih središč nestabilnosti. Spomnimo, da smo bili pred kratkim zelo blizu vojaškega napada ZDA na Iran. Napetost med dvema državama ostaja na visoki ravni, verjetnost agresivnega odgovora ZDA ostaja relativno visoka. Zelo verjetno, da bodo ZDA odgovorile s strožjimi sankcijami in ne z vojaškim napadom. A povečano geopolitično tveganje je dolgoročno gledano nevarnejše kot pomanjkanje nafte na trgu.
Zelo kmalu po napadu so se pojavile novice, da bi utegnilo popravilo kompleksa Abkaik trajati več mesecev.

Vendar je že v torek predsednik uprave savdijskega naftnega podjetja Saudi Aramco sporočil, da kompleks Abkaik predeluje dva milijona sodov nafte na dan, do konca septembra pa se bo ta številka morda povečala na 4,9 milijona sodov na dan oziroma na raven pred napadom. Ali so ocene Savdske Arabije preveč optimistične, bomo videli zelo kmalu. Treba pa je poudariti, da se Savdski izvoz nafte ne bo zmanjšal. Savdska Arabija bo namreč začela sproščati strateške rezerve in znižala obseg nafte, ki jo predelujejo njihove rafinerije, za milijon sodov na dan.

V torek in sredo so cene nafte padle za skoraj osem odstotkov, v četrtek pa so spet zrasle. Pričakovati je, da bodo cene nafte v prihodnjih dneh zelo občutljive na novice iz Savdske Arabije, ZDA in Irana.

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

DELO, 21.9. 2019, RUBRIKA: BORZNA ANALIZA, SVETOVNI TRG

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič