Pet 29 Aug 2014

Razkorak med ZDA in EU

Nad evropskim gospodarstvom so se ponovno okrepili nekoliko temnejši oblaki. Deloma je to nakazal že predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi, ki je na nedavnem letnem srečanju centralnih bankirjev v ameriškem mestecu Jackson Hole posvaril pred šibkim okrevanjem evrskega območja. Kapitalske trge je sicer pomiril ali, bolje rečeno, celo navdušil z namigovanjem o morebitnem pričetku tiskanja evrov po vzoru ameriške centralne banke, evropske voditelje pa pozval h koncu politike varčevanja. Včeraj je Evropska komisija objavila podatke o ekonomskem razpoloženju. Po stabilizaciji kazalnika zaupanja v gospodarstvo, ki predstavlja tehtano vsoto kazalnikov zaupanja v industriji, storitvah, gradbeništvu, trgovini na drobno in med potrošniki v preteklih petih mesecih, je njegova vrednost v juliju upadla. Znižalo se je tako zaupanje v evrskem območju kot tudi v celotni Evropski uniji, sta pa oba kazalnika še vedno nad dolgoletnim povprečjem. Poslabšanje je posledica predvsem upada zaupanja v sektorjih trgovine na drobno, potrošnje in industrije, medtem ko ostaja zaupanje v gradbenem sektorju nespremenjeno. V Nemčiji se je ta mesec nekoliko nepričakovano povečala brezposelnost. Število ljudi brez dela se je povečalo na 2,9 milijona, pričakovanja analitikov objavljenih na Bloombergu, pa so napovedovala zmanjšanje števila iskalcev zaposlitve. Hkrati je nemška centralna banka opozorila, da utegnejo biti pričakovanja o napovedani nižji brezposelnosti ob koncu letošnjega leta pod vprašajem.

Na drugi strani iz ZDA prihajajo spodbudnejše novice in, kot kaže, se ponovno povečuje razkorak med vodilnima gospodarskima območjema. Revizija obsega bruto družbenega proizvoda največje svetovne ekonomije je pokazala, da se je v drugem četrtletju 2014 obseg BDP povečal za 4,2 odstotka in ne 4 odstotke, kot je bilo sprva objavljeno. To je tudi precej bolje od pričakovanj, saj je mediana pričakovanj analitikov, objavljenih na Bloombergu, znašala 3,9 odstotka. Tudi pričakovanja za prihodnjo gospodarsko rast ostajajo pozitivna, predvsem zaradi dobrih novic iz trga delovne sile ter optimizma v podjetniškem sektorju, ki dosega najvišjo rast dobičkov v zadnjih 4 letih.

Medtem ko stanje ameriške ekonomije dopušča, da se ameriška centralna banka drži napovedanega postopnega prenehanja kvantitativnega sproščanja, bo srečanje evropskih centralnih bankirjev prihodnji teden namenjeno prav tehtanju glede morebitnega začetka podobnega programa.

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 28, 29. 8. 2014, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Bodo pogonska goriva še naprej tako draga?

Preberi več