Sre 7 Jul 2021

Rezultati podjetij presegli vsa pričakovanja

Se bo trend dobrih rezultatov poslovanja podjetij v prvem četrtletju nadaljeval tudi v prihodnje?

Svet se je še naprej spopadal s pandemijo covida-19, ki je krojila življenje in delovanje mnogih ljudi in podjetij. Po tem, ko je že bilo videti, da smo na dobri poti, so se začele pojavljati najrazličnejše nove mutacije virusa, ki so ponovno povečale število obolelih po vsem svetu. Kmalu smo se spopadli še z enim perečim vprašanjem, in sicer, v kolikšni meri se bodo razvita gospodarstva morala spopasti z inflacijo?

Povečanim inflacijskim pritiskom botrujejo najrazličnejši dejavniki, kot na primer močne monetarne in fiskalne spodbude oblasti, kar je rezultiralo v izjemni gospodarski aktivnosti. Ta je v kombinaciji s težavami v dobaviteljskih verigah prinesla povišane ravni inflacije.

Če bi morali izbrati novico, ki je imela največji vpliv na svetovna gospodarstva v preteklem polletju, bi se mnogi verjetno odločili za novico o namigovanju na zmanjševanje odkupov vrednostnih papirjev ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed), kot odgovoru na povišano stopnjo inflacije. Fed za zdaj še ne želi razkriti svojih načrtov, se bo pa to najverjetneje zgodilo v avgustu oziroma septembru, z dejanskim začetkom zmanjševanja odkupov na začetku prihodnjega leta. Pri Fedu tudi vztrajno ponavljajo, da je inflacija zgolj prehodne narave in da se bo kmalu s povišanih spustila na nižje, bolj vzdržne ravni.

 Delniški indeks MSCI World je do 30. 6. 2021 pridobil slabih 17 odstotkov vrednosti. Priča smo bili tudi številnim premikom v naložbenih stilih po regijah. V Evropi so leto odlično začele t. i. quality delnice, kmalu pa so jih prehitele t. i. growth delnice, ki so polletje zaključile kot najdonosnejša naložba. Podobno velja za ZDA, kjer so leto najbolje začele t. i. low volality delnice, ob polletju pa so bile najdonosnejše growth delnice.

Na razvijajočih se trgih so polletje najbolje zaključile delnice malih podjetij. Na strani panog je v svetovnem merilu polletje kot najdonosnejša zaključila energetska panoga, kot najmanj donosna - z donosom v višini dobrih 3 odstotkov , pa panoga oskrbe.

Med surovinami smo bili priča visokim cenam bakra, les pa je celo dosegel najvišjo ceno v zgodovini. Temu je botrovalo ponovno zaganjanje gospodarstev, tu imamo predvsem v mislih ponoven zagon nepremičninske panoge v ZDA, ki je močno dvignila povpraševanje po mnogih surovinah. Tudi cena surove nafte je močno poskočila, za kar je zaslužna kombinacija močno povečanega povpraševanja in še vedno znižane proizvodnje.

Kar se tiče obetov za prihodnost, naj bi bila gospodarska rast, ki smo ji bili ponekod priča že v drugem četrtletju, tudi v prihodnje nadpovprečna. Tako naj bi v ZDA v tretjem četrtletju zabeležili 6,8-odstotno rast BDP in v četrtem 7,1-odstotno na medletni ravni. Takoj za ZDA se uvršča Kitajska, kjer naj bi BDP v tretjem četrtletju dosegel 6-odstotno rast in v četrtem 5-odstotno na medletni ravni. V evroobmočju naj bi bili ti stopnji nekoliko nižji, za tretji kvartal se napoveduje 2,6-odstotna rast in za četrtega 4,7-odstotna na medletni ravni.

Nasvet za vlagatelje

Objave rezultatov poslovanja podjetij v prvem četrtletju letošnjega leta so v večini presegla vsa pričakovanja in podobno bo najverjetneje veljalo tudi za objave rezultatov drugega četrtletja. To dejstvo še naprej podpira našo naklonjenost delnicam. Tu je seveda treba biti pozoren na višja vrednotenja, na kar pa niso imuni niti drugi naložbeni razredi.

Glede regijske alokacije ocenjujemo, da trenutno najvišji potencial ponujajo razviti trgi, predvsem Evropa in ZDA. Trgi v razvoju so nekoliko manj privlačni zaradi ponovnega razmaha pandemije covid-19 v nekaterih državah ter občutka oblikovanja »vrha« gospodarske rasti na Kitajskem, ki hkrati z reguliranjem tehnoloških podjetij povzroča pritisk na cene delnic omenjenih podjetij.

 Pri alokaciji v sektorje sledimo strategiji, ki se je v preteklem obdobju izkazala za najdonosnejšo - izogibanje defenzivnim panogam. Ocenjujemo, da je glede na fazo ekonomskega cikla, v kateri se nahajamo, najustreznejše vztrajanje v vseh cikličnih panogah, s čimer se izognemo ugibanju, katere bodo dosegale višjo oziroma nižjo donosnost in tako potencialnim izgubam, ki pridejo ob napačnem predvidevanju le-tega.

Avtor: Rok Gutnik, asistent področja analiz

 

Objavljeno v: Delo, Svet kapitala, datum: 6. 7 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič