Pon 15 Mar 2021

Sektor financ je lahko nova zvezda kapitalskih trgov

Analitike vseeno nekoliko skrbi, da se fiskalne spodbude v ZDA ne bi prelile v zvišanje inflacije.

Padanje cen ameriških obveznic in posledično njihova vse večja donosnost do dospetja je na kapitalske trge v zadnjih tednih prinesla kar nekaj nemira. Predvsem sektorji, ki so bili glede na svoja dolgoletna povprečja vrednoteni višje, so bili na težki preizkušnji.

Seveda pri tem mislimo na sektor tehnologije in komunikacij, ki sta bila v zadnjih nekaj letih nesporna zmagovalca po donosnosti. Te dejavnosti so zaradi svojih visokih vrednotenj nekoliko bolj občutljive na dogajanje na dolžniškem trgu. Če bo donosnost ameriških in tudi nemških državnih obveznic še rasla, bodo lahko ti sektorji še naprej obarvani rdeče.
 

V pričakovanju ameriškega svežnja

Po izjemnem začetku leta so na udaru tudi delnice na azijskih trgih, ki delijo podobno usodo kot tehnološki sektor v razvitih državah – spet zaradi rastočih donosnosti obveznic. Trge nekoliko miri bližajoči se rekordni 1900 milijard dolarjev težki fiskalni sveženj pomoči gospodarstvu v ZDA. Ta bo seveda multiplikativno pozitivno vplival tudi na druge trge.

Dejstvo je, da bodo države, ki so se bolje odzvale na epidemijo – tako glede omejitve širjenja virusa kot glede načrta cepljenja ter ob upoštevanju monetarnih in fiskalnih spodbud – iz tega položaja izšle z manjšim padcem BDP. Napoved ZDA, da bodo do konca maja imeli dovolj cepiva za vse prebivalstvo, je vsekakor optimistična novica.

Vseeno pa na trgu ostaja velika dilema: če bodo zaradi ponovnega zagona gospodarstva in rasti inflacijskih pričakovanj donosnosti obveznic še naprej rasle, bi tako fiskalne spodbude samo še prilile olja na inflacijsko »žerjavico«.

Večina analitikov meni, da se bo rast inflacije le ustavila oziroma da bo skok v inflaciji le začasen. Minulo sredo objavljeni podatki v ZDA so namreč skladni s pričakovanji – na letni ravni znaša inflacija 1,7 odstotka, na mesečni pa 0,1 odstotka, če izločimo vpliv hrane in energije.

Spet drugi opazovalci trga pravijo, da je za sedanjo rast inflacije kriva špekulativna rast cene nafte, ki se je ali bo stabilizirala nekje pod 70 dolarji za sod.
 

Inflacija kot »speči medved«

Nekoliko bolj pa skrbi povzroča inflacija, ki se bo zaradi višjih cen energentov prelila tudi v storitveni sektor in splošno potrošnjo. Ta del je za zdaj še »speči medved«, ki pa se lahko prebudi. Vseeno pa ankete končnih potrošnikov v ZDA kažejo, da tudi najrevnejši vse pomoči, ki jo bodo prejeli v sklopu fiskalnih spodbud, ne bodo porabili za tekočo potrošnjo. Ker je zasebna potrošnja gonilo ameriške rasti, torej ne bi smelo biti večjega pritiska na inflacijo, saj bo velik del teh sredstev porabljen tudi za varčevanje oziroma investiranje.

Ne glede na scenarije glede inflacije bi utegnil biti zmagovalec sedanjih razmer finančni sektor – po več kot 13 letih stopicanja na mestu oziroma velikega zaostajanja za splošnim borznim indeksom. Panoga financ bi po eni strani lahko pridobivala z vse bolj naraščajočo krivuljo donosnosti obveznic, hkrati pa bi se zaradi fiskalnih spodbud povečala tudi posojilna aktivnost bank.

Rotacija sektorjev se dejansko že dogaja, saj lahko vidimo, da je, na primer, v zadnjih petih mesecih donosnost finančnega sektorja močno presegla donosnost svetovnega indeksa MSCI in še veliko bolj sektorja IT. Vseeno pa za razliko od ameriškega Feda evropska ECB ni tako navdušena nad dvigovanjem krivulje donosnosti in njihovo četrtkovo sporočilo je, da bodo povečali tempo odkupov obveznic na trgu.

Avtor: Janez Javornik, višji upravljavec individualnih portfeljev

Objavljeno v: Delo, rubrika: Svetovni trgi, datum, 14. 03. 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Bodo pogonska goriva še naprej tako draga?

Preberi več