Pet 2 Aug 2013

Sezona objav z odliko

Ponovno je tisti čas v letu, ko podjetja razkrivajo svoje poslovne rezultate v preteklem četrtletju. Praksa iz zadnjih kvartalov se nadaljuje tudi tokrat, saj spremljamo dobre objave, ki v večini primerov presegajo pričakovanja analitikov, tečaji delnic podjetij pa se na borzi temu primerno pozitivno odzivajo. Tako smo do trenutka pisanja videli 349 objav poslovnih rezultatov podjetij iz glavnega ameriškega indeksa S&P 500, kar predstavlja okroglih 70 odstotkov vseh, torej statistično gledano povsem dovolj veliko število za sprejemanje splošnih zaključkov. V 72,8 odstotkih primerov so tako podjetja s svojimi objavami presegla pričakovanja analitikov, 25,5 odstotkov objav je bilo slabših in slaba 2 odstotka skladno s pričakovanji.

Po posameznih gospodarskih sektorjih so najbolj presegli pričakovanja sektorji finance, zdravstvo in potrošne dobrine, najbolj pa so razočarali materiali, telekomunikacije in osnovne potrošne dobrine. Primerno dobrim rezultatom smo videli rast glavnih delniških indeksov, omenjeni indeks S&P 500 pa tako ravno v trenutku pisanja teksta dosega nove najvišje vrednosti in je presegel naslednjo okroglo magično mejo 1.700 indeksnih točk. Kaj pa pravijo fundamentalna vrednotenja glede na to, da so vrednosti ameriških borznih indeksov rekordne? Pričakovano razmerje med ceno in dobičkom indeksa (P/E) tako znaša za glavni ameriški indeks 15,3 in je precej skladno z dolgoletnimi povprečji, vrednosti za evropske indekse pa so še nekoliko bolj ugodne. Nemški DAX tako trenutno kotira pri razmerju 12,4, podobno britanski FTSE 100 pri 12,5, nič kaj dosti dražji pa ni niti francoski CAC 40 z 12,8.

Še nekoliko bolj atraktivne vrednostni najdemo na rastočih trgih, kjer indeks MSCI rastočih trgov kotira pri pričakovanem razmerju P/E nekoliko pod 11, kar pa očitno ni zadosten razlog za investitorje, saj rastoči trgi že dobri dve leti močno zaostajajo v donosu glede na svetovne trge in od začetka leta 2011 beležijo solidne padce vrednostni glavnih indeksov, kar lahko pripišemo tudi zniževanu napovedi o gospodarski rasti posameznih največjih držav in selitvi kapitala na razvite trge, predvsem v ZDA. Splošna vrednotenja so torej solidna in podpirajo trenutne borzne vrednosti, kot vedno pa previdnost ni odveč, kar smo pogosto videli že v preteklosti.

Avtor: Jernej Kozlevčar, direktor sektorja za individualno upravljanje premoženja 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič