Pet 10 Sep 2021

Slabi podatki z ameriškega trga dela

Objave polletnih rezultatov največjih podjetij so za nami. Pozornost finančnih trgov je bila ob koncu avgusta namenjena zasedanju ameriške centralne banke (Fed), ki pa ni prineslo nič novih, bolj otipljivih informacij glede monetarne politike. Dejstvo je, da so se trgi sprijaznili z visoko inflacijo in da so edini dejavniki tveganja v tem trenutku različica koronavirusa delta (oziroma tveganje novih sevov) in podatki s trga dela. Vseeno pa je bila nekoliko prezrta informacija ob koncu avgusta, da je Pfizer od Feda v ZDA dobil polno odobritev za svoje cepivo. Po ameriških anketah to pomeni, da naj bi se v ZDA dodatno cepilo še od 30 do 50 odstotkov necepljenih ljudi, toliko jih je čakalo na polno odobritev cepiva. Če nas ne bo presenetila nova različica virusa, bi tudi v največji svetovni ekonomiji lahko prišli do stopnje precepljenosti, ki bi omogočala polno delovanje ekonomije in odprto gospodarstvo. Seveda se Fed tega dobro zaveda, zato natančno spremlja podatke na trgu dela, ki bodo po vsej verjetnosti tehtna podlaga za spremembo denarne politike.

V petek so bili objavljeni podatki s trga dela. Stopnja brezposelnosti se je še dodatno statistično znižala s 5,4 na 5,2 odstotka, vendar je bil ta podatek kar nekoliko prezrt. Veliko bolj je odmeval podatek o ustvarjenih novih delovnih mestih v ZDA, ki so zelo zaostala za pričakovanji (ustvarjenih je bilo 235.000 namesto pričakovanih 750.000 delovnih mest). Zaostanek se glede na napovedi skriva predvsem v sektorju storitev – govorimo o turizmu in prostem času, kjer je zaradi različice delta gospodarstvo ostalo praktično brez na novo ustvarjenih delovnih mest. To sovpada s podatki o rezervacijah letalskih prevozov, hotelskih namestitev ter rezervacijah v restavracijah, ki so tudi močno upadle. Tudi ameriški predsednik Biden je različico delta razglasil za krivo, da se slabšajo podatki s trga dela. Ankete med vodstvenimi menedžerji kažejo drugačno sliko. Pomanjkanje delovne sile in vhodnih materialov sta glavna krivca za to, da gospodarstvo ne deluje s polnimi pljuči. Drugače povedano – za ponujeno plačilo ljudje niso pripravljeni delati v določenih sektorjih, čeprav se je urna postavka povišala, nadomestila za brezposelne so dokaj ugodna, tudi starejšim zaposlenim, ki so blizu upokojitvi, se ne mudi z vrnitvijo na delovna mesta. Brezposelnost zato vztraja nad 5 odstotki. Pred lanskim izbruhom pandemije je bila 3,5-odstotna.

Za kapitalske trge lahko trdimo, da je tokrat »slaba« novica »dobra« novica. Petkovi podatki so Fed spet postavili v neprijeten položaj. Če smo ob koncu leta skoraj vsi z gotovostjo pričakovali postopno zmanjševanje odkupov obveznic s strani Feda, ti podatki spet odpirajo dilemo, ali je že pravi čas za zategovanje monetarne politike. Tako ostajajo delnice še naprej privlačen naložbeni razred…

Avtor: Janez Javornik, višji upravljavec individualnih portfeljev

Objavljeno v: Dnevnik, rubrika: Borzni komentar, datum: 7. 9. 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Bodo pogonska goriva še naprej tako draga?

Preberi več