Pon 24 Jan 2011

Slabši rezultati, slabše razpoloženje

Po lepi rasti v začetnih tednih letošnjega leta so vlagatelji očitno začeli unovčevati dobičke. V sredo so objave slabših poslovnih rezultatov predvsem ameriških finančnih institucij od pričakovanih popeljale Wall Street v padec; posledično pa se je sentiment razširil tudi na ostale borze.

Kot že omenjeno, so na drugi strani luže razočarale predvsem finančne institucije, z Goldman Sachs, Morgan Stanley, American Express ter hipotekarno posojilodajalko Wells Fargo na čelu. Investicijska banka Goldman Sachs je, denimo, v zadnjem kvartalu minulega leta ustvarila za 52 odstotkov nižji čisti dobiček v primerjavi z enakim predlanskim obdobjem. Podobno kot njene tekmice Citigroup, JP Morgan Chase in Morgan Stanley je ustvarila nižji dobiček iz trgovanja z vrednostnimi papirji in investicijskim bančništvom. To je bilo seveda razočaranje za trg in za vlagatelje.

Z dobrimi objavami pa delničarje razveseljujejo tehnološka podjetja, predvsem Apple in IBM. Računalniški velikan IBM je tako na prihodkovni (rast prihodkov za 6,6 odstotka) kot dobičkovni strani presegel pričakovanja analitikov. Apple pa je ta teden postregel z novico o rekordni rasti prihodkov (71-odstotna rast oziroma skoraj deset odstotkov več od pričakovanj) ter odhodom dolgoletnega prvega moža in soustanovitelja družbe Steva Jobsa na bolniški dopust.

K padcu kapitalskih trgov, ki se je prevesil tudi v četrtek, sta prispevali tudi uradna objava visoke gospodarske rasti Kitajske (10,3 odstotka v letu 2010 oziroma za 0,6 odstotne točke višja rast od pričakovanj v zadnjem četrtletju) ter 3,3-odstotna inflacija. Kljub obsežnim restriktivnim ukrepom denarnih oblasti ob koncu leta analitiki namreč menijo, da to za zajezitev rastočih inflacijskih pritiskov ne bo zadostovalo in da bodo potrebna dodatna zvišanja ključne obrestne mere ter morebitni drugi ukrepi.

Pozitivno razpoloženje se ni pojavilo niti po objavi spodbudnih ameriških podatkov s trga dela in nepremičninskega trga. Število prvih prošenj za nadomestilo za brezposelne je prejšnji teden namreč upadlo. Prodaja obstoječih domov v decembru pa je porasla za dobrih 12 odstotkov, kar je preseglo celo najbolj optimistične napovedi.

V Evropi so tako dolžniški kot delniški trgi na prepihu seveda tudi zaradi dolžniške krize. Volatilnost najbolj zadolženih perifernih držav Evropske (monetarne) unije se nadaljuje. Mednarodne bonitetne agencije (Standard & Poor, Moody's, Fitch Ratings) pozorno spremljajo te države, ki so jim že nekajkrat korenito znižali kreditne ocene, z negativnimi obeti tudi za v bodoče. Ocene ažurirajo na trimesečni ravni in tveganje za nadaljnja zniževanja ostaja visoko. Tako je, denimo, Fitch znižal bonitetno oceno Grčije na BB+, kar pomeni, da je država izgubila investicijski status in pristala v špekulativnem razredu. Moody's pa je v drugi polovici decembra začel ponovno preverjati obstoječo oceno Portugalske (A1) ter Španije (Aa1). V nekaj mesecih tako lahko pričakujemo znižanje bonitetnih ocen omenjenih držav, razen če se javnofinančna disciplina oziroma njene posledice v omenjenih državah ne začnejo drastično izboljševati. V to pa mora ne nazadnje verjeti tudi trg z znižanimi zahtevanimi stopnjami donosnosti za dolžniške vrednostne papirje teh držav. Ali je bistveno izboljšanje v tako kratkem času možno ali so to zgolj pobožne želje, pa bo pokazal čas. Na krajši rok pomembnega izboljšanja ključnih makro pokazateljev ne gre pričakovati, tako da se bo volatilnost nadaljevala.

Avtorica: Simona Kovačič, upravljavka investicijskih skladov, Triglav DZU d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Bodo pogonska goriva še naprej tako draga?

Preberi več