Tor 15 Jun 2021

Številni upravljavci premoženja so na razpotju

Je napočil čas, ko bodo delnice podjetij z nižjimi vrednotenji začele dosegati višje donosnosti?

Eno od vprašanj, ki mu upravljavci premoženja v zadnjem času namenjamo posebno veliko pozornosti, je vprašanje, ali je pred nami obdobje, ko bodo delnice podjetij z nižjimi vrednotenji začele dosegati višje donosnosti kot delnice podjetij z višjimi stopnjami rasti rezultatov poslovanja.

V zadnjih desetih letih je indeks »rastočih« podjetij MSCI World Growth prehitel indeks »vrednih« podjetij MSCI World Value za več kot 150 odstotnih točk (merjeno v evrih in upoštevaje izplačane dividende). Leta 2020 smo bili priča rasti delnic tehnoloških in komunikacijskih podjetij ter podjetij, ki proizvajajo trajne potrošne dobrine.

Med poraženci so bile delnice energetskih, finančnih in nepremičninskih podjetij. Večina zmagovalcev je klasificirana kot »rastoča« podjetja, medtem ko večina poražencev sodi med »vredna« podjetja. Zaradi zelo velikih razlik v donosih, ki smo jih videli lani, se je leta 2020 razlika med kumulativno donosnostjo indeksa MSCI World Growth in kumulativno donosnostjo indeksa MSCI World Value povečala za skoraj sto odstotnih točk.

Če upoštevamo še skrbi glede višjih obrestnih mer in pričakovano normalizacijo gospodarske slike, je razumljivo, zakaj so nekateri upravljavci premoženja na razpotju. Višje obrestne mere znižujejo privlačnost podjetij, ki za zdaj še ne dosegajo visokih stopenj rasti rezultatov, vendar imajo potencial, da jih v prihodnosti dosežejo. Normalizacija gospodarske situacije po drugi strani pomeni, da se znižuje pritisk, pod katerim so se določena podjetja znašla lani.

Na prvi pogled so upravljavci premoženja, ki investirajo v podjetja z višjim potencialom rasti rezultatov poslovanja, v nezavidljivem položaju. Po drugi strani, pogled z drugih perspektiv lahko pomaga najti pravo pot.

Treba je upoštevati, da investiranje v podjetja, ki v prihodnje lahko dosegajo visoke rasti rezultatov poslovanja, ni enako investiranju v podjetja, ki so del indeksa MSCI World Growth. Prvi način investiranja temelji večinoma na oceni prihodnje situacije, ki jo oblikuje konkretni upravljavec premoženja, drugi način investiranja pa je odvisen od preteklih rezultatov poslovanja in mnenj drugih analitikov, ki so lahko tudi napačna.

S tega vidika upoštevanje preteklega gibanja indeksov MSCI World Growth in MSCI World Value pri sprejemanju investicijskih odločitev ni vedno najboljša ideja. Še en dejavnik, ki ga je treba upoštevati, je investicijski horizont. Uspešnost investiranja v delnice podjetij z visokim potencialom prihodnje rasti rezultatov poslovanja je odvisna tudi od tega, ali je upravljavec premoženja pripravljen počakati, da se prihodnost uresniči.

Preden izgubljamo čas in živce z iskanjem odgovora na postavljeno vprašanje, je vedno smiselno najprej oceniti, ali je vprašanje pravilno zastavljeno. Kaj se bo dogajalo z »rastočimi« in »vrednimi« podjetji, ni tako pomembno, dokler pri investiranju v podjetja z višjim potencialom prihodnje rasti rezultatov poslovanja upoštevate lastne scenarije razvoja dogodkov in imate ustrezno dolg investicijski horizont.

Avtor: Alexandr Gutirea, specialist področja upravljanja investicijskih skladov

Objavljeno v: Delo, rubrika: Svetovni trg, datum: 13. 6. 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt