Sre 10 Mar 2021

Tesla, nafta in energetska podjetja

V zadnjih tednih smo priča zanimivi situaciji na delniškem trgu. Na eni strani imamo delnice ameriškega proizvajalca električnih avtomobilov Tesla, ki so od konca januarja izgubile četrtino vrednosti, na drugi strani pa delnice energetskih podjetij (indeks MSCI World Energy), ki so v zadnjih petih tednih zrasle za 24 odstotkov.

Delnice Tesle padajo, ker vlagatelji ocenjujejo, da so vrednotenja previsoka glede na pričakovane stopnje rasti in dvig obrestnih mer. Skeptiki pravijo, da se konkurenca na področju proizvodnje električnih avtomobilov povečuje, prihodnost na področju tehnologije avtonomne vožnje pa je močno zamegljena. Optimisti menijo, da Teslo čaka spektakularna rast tako na področju proizvodnje električnih baterij in avtomobilov kot tudi na nekaterih drugih področjih. Ali je Tesla lahko prva pri razvoju in uspešni komercializaciji tehnologije avtonomne vožnje? Da, lahko. Ali je mogoče, da bo prvo in najbolj uspešno podjetje »pobralo« večji del trga avtonomnega transporta? Takega scenarija ne moremo v celoti izključiti.

Čeprav se pesimisti in optimisti ne strinjajo glede Tesline prihodnosti, jih je večina mnenja, da se bo v naslednjem desetletju povpraševanje po avtomobilih z motorji z notranjim izgorevanjem močno zmanjšalo. Ena od posledic razvoja električnih avtomobilov in padca proizvodnje avtomobilov z bencinskimi ali dizelskimi motorji je nedvomno padec povpraševanja po nafti. Zakaj potem rastejo cene delnic podjetij, ki pridobivajo in rafinirajo nafto? Prvič, nafta se ne uporablja samo za proizvodnjo goriv, torej povpraševanje ne bo izginilo v celoti. Drugič, nekatera energetska podjetja so že nekaj časa aktivna na področju zelene energetike. Tretjič, veliko udeležencev na borzah ne investira dolgoročno in energetska podjetja so lahko kratkoročno gledano zanimiva zaradi nižjih vrednotenj, pričakovanega izboljšanja rezultatov poslovanja po lanskem letu in ne nazadnje rasti cen nafte, ki smo ji priča od konca oktobra 2020.

Avtor: Alexandr Gutirea, CFA, specialist področja upravljanja investicijskih skladov

Objavljeno v: Dnevniku, rubrika: borzni komentar, datum, 09. 03. 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS oktober 2021

Preberite poročilo