Sob 19 Nov 2016

Trgi v razvoju in ZDA na nasprotnih bregovih

V zadnjem tednu po volitvah v ZDA so se delnice trgov v razvoju gibale v povsem nasprotni smeri glede na gibanje delnic razvitih trgov. Medtem ko je ameriški indeks S&P 500 v evrih pridobil skoraj tri odstotke, je indeks trgov v razvoju MSCI izgubil dobra dva. Delnice v Evropi so se gibale nekje vmes, saj so od dneva volitev ostale skoraj nespremenjene.

Povsem drugačna je zgodba, če pogledamo donosnosti od začetka letošnjega leta. V evrih so trgi v razvoju od začetka leta pridobili kar 15 odstotkov vrednosti, ameriški S&P 500 skoraj 5 odstotkov, evropski indeks Stoxx Europe 600 pa je izgubil 4 odstotke. Razlike v donosnosti v zadnjem tednu so seveda tako posledica volitev, kjer obstaja bojazen, da bo novi ameriški predsednik deloval v smeri protekcionizma in bi zato trgi v razvoju globalno imeli slabše pogoje poslovanja, kot tudi posledica napovedanega dviga obrestnih mer, ki bi zmanjšal prilive kapitala na trge v razvoju. Na trgih v razvoju so se slabo obnesli prav vsi naložbeni razredi: od delnic in obveznic tako v lokalni kot dolarski valuti do samih valut. V Evropi je bilo v zadnjem tednu kot posledico volitev in bližajočega se dviga obrestnih mer v ZDA v decembru čutiti predvsem pri tečaju med evrom in dolarjem, kjer je dolar pridobil kar 3 odstotke vrednosti in se je v četrtek spustil celo pod mejo 1,07.

Po eni strani nam ta devizni tečaj pove, da investitorji v ZDA pričakujejo na eni strani več dvigov obrestnih mer ameriške centralne banke v naslednjem obdobju in na drugi dodatno povečanje kvantitativnega sproščanja s strani ECB. Sicer dvigi obrestnih mer po navadi negativno vplivajo na tečaje delnic, ampak v sedanjem primeru kaže, da investitorji dajejo večjo utež ukrepom nove ameriške administracije, ki bo dala poudarek nižjim davkom ter posledično večjim investicijam, porabi in na koncu rasti BDP.

Na koncu bo vse odvisno od dejanskih potez novega predsednika. Če ne bodo tako drastične, je bil padec trgov v razvoju pretiran in rast delnic v ZDA prav tako. Treba bo torej nadalje budno spremljati tako monetarne kot fiskalne politike.

 

Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 7, 19. 11. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS december 2021

Preberite poročilo