Sob 31 Aug 2019

Trgovinske vojne, bolezni in požari

Precej je bilo napisanega o požarih v amazonskem pragozdu v preteklih tednih. Obenem trgovinske vojne povzročajo tektonske premike v ponudbi in povpraševanju po določenih dobrinah. 

Vmes se pojavijo še bolezni. Vse to vpliva na brazilsko gospodarstvo.

Tudi o trgovinskih vojnah je bilo že precej napisanega. Kitajska je velik uvoznik hrane. Tudi sami pridelajo vse več hrane, vendar so v nekaterih segmentih še vedno odvisni od uvoza. Do nedavnega so bile eden glavnih dobaviteljev hrane ZDA. Po uvedbi carin na izvoz v ZDA so Kitajci kot protiukrep med drugim uvedli tudi carine na uvoz kmetijskih pridelkov iz ZDA, predvsem na sojo in meso ter mesne izdelke, saj se te dobrine proizvajajo predvsem v ameriških zveznih državah, ki so na zadnjih volitvah podprle sedanjega ameriškega predsednika. Tako je bilo treba najti novega dobavitelja za omenjene surovine, saj se povpraševanje po mesu na Kitajskem povečuje, prav tako pa potrebujejo vse več soje, ki je hrana za živali, ki jih redijo. Ob vsem tem se je na Kitajskem pojavila afriška svinjska gripa. Kitajska je sicer največji proizvajalec svinjskega mesa na svetu, vendar bo afriška svinjska kuga precej vplivala na proizvodnjo, saj se virus hitro širi, njegovo širjenje je težko ustaviti in običajno za posledicami živali poginejo. Tako so skočile cene svinjskega mesa na Kitajskem in potrošniki so začeli bolj posegati po perutnini in govedini. Obenem je bilo treba najti dobavitelje povsod po svetu, razen seveda v ZDA, ki bi bili količinsko sposobni nadomestiti izpad proizvodnje mesa na Kitajskem. Po svetu ima sicer precej držav razvito živinorejo in pridelavo soje, vendar kot izvoznik poleg ZDA izstopa tudi Brazilija. Za povečanje količine izvoza mesa so potrebne večje površine, namenjene živinoreji, pri čemer gre tako za pašnike kot tudi za njive, na katerih se gojita predvsem soja ter koruza. Požari bodo nekaterim brazilskim farmarjem prišli prav, da bodo lahko razširili proizvodnjo in zadostili izvoznim potrebam.

Brazilski borzni indeks IBovespa je v letošnjem letu pridobil nekaj več kot 10 odstotkov vrednosti, merjeno v evrih. K pozitivnemu vzdušju je pripomoglo predvsem pričakovanje, da bodo v državi izvedene potrebne reforme, ki bodo olajšale fiskalno breme, prav tako pa naj bi se nekatera podjetja privatizirala. Še vedno so v letošnjem letu med najdonosnejšimi delnicami na brazilski borzi delnice podjetij, ki se ukvarjajo s pridelavo in tudi izvozom mesa.

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi, d.o.o.

DNEVNIK, 31. 8. 2019, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič