Pon 21 Nov 2016

Trump bo vplival tudi na trge v razvoju. Kako?

Presenetljiv izid ameriških predsedniških volitev ima in bo tudi v prihodnje imel pomemben vpliv tudi na trge v razvoju. Pričakovanja analitikov so kot vedno mešana – od precej pesimističnih do tistih, ki v tem vidijo tudi veliko priložnosti.

Predvolilni program zmagovalca je precej temeljil na protekcionistični ekonomski politiki, ki bi po teoriji seveda morala neugodno vplivati na nekatere zunanjetrgovinske partnerje ZDA. Velik del finančnih trgov se je odzval precej po pričakovanjih, nekoliko presenetljivo le delniški trg, posebno razvitih držav.

Po pričakovanjih se je okrepil ameriški dolar, najbolj na udaru pa sta bila brazilski real in mehiški peso. Zadnji seveda v strahu pred zmanjšanjem prihodnjega gospodarskega sodelovanja med državama, ki bi imel negativne posledice predvsem na mehiško gospodarstvo.

Kompozitni delniški indeks držav v razvoju od volitev dalje sicer vztraja v rdečih številkah, predvsem na račun mehiškega in brazilskega trga, ki sta najbolj izpostavljena. Neugodne vplive na trge v razvoju bi imela predvsem odprava oziroma ublažitev ekspanzivne ameriške monetarne politike in zvišanje obrestnih mer v ZDA ter uveljavitev uvoznih carin za azijske države. Višje ameriške obrestne mere bi povzročile odliv kapitala, predvsem iz razvijajočih se držav, uvozne carine pa padec trgovinskega sodelovanja z državami, v katere so ZDA v preteklih desetletjih izvozile skoraj vse delovno intenzivne panoge.

To je za posamezne države lahko sicer priložnost, da povečajo naložbe v raziskave in razvoj in se z višjo dodano vrednostjo umeščajo nekoliko višje v verigi vrednosti. Vendar je to tek na dolge proge, kratkoročni kazalniki pa so bolj negativni.

Novoizvoljeni predsednik načrtuje, da bo izpad monetarnih spodbud mogoče nadomestiti s fiskalnimi spodbudami – s trošenjem države prek velikih infrastrukturnih projektov in davčno reformo, ki bi razbremenila tudi srednji sloj. Oboje lahko pomembno vpliva na ameriško gospodarsko rast in s tem tudi na povpraševanje po izdelkih proizvedenih v Aziji.

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, 18. 7. 2016 rubrika: Trgi v razvoju

Slika: Mešana slika donosnosti naložbenih razredov od izida volitev v ZDA, v odstotkih

Vir: Bloomberg

Kompozitni delniški indeks držav v razvoju od volitev v ZDA vztraja v rdečem.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt