Pet 17 Nov 2006

V prihodnost optimistično

Nadalje so zapisali, da je njihova napoved glede gospodarske rasti optimistična, inflacija pa je zaenkrat povsem pod kontrolo. To je sprožilo špekulacije na borzi, da dobički podjetij ne bodo ogroženi z nižjo gospodarsko rastjo ali z inflacijo, kar je pomenilo, da so se delnice v povprečju podražile. Tudi indeks volatilnosti (VIX) se je spustil na najnižjo raven v letošnjem letu, kar pomeni, da so investitorji na trgu optimistično razpoloženi, in verjamejo v nadaljnjo rast trga. Dodaten razlog za že kar nekaj časa trajajočo rast tečajev je dejstvo, da so delnice zgodovinsko gledano podcenjene. Kljub doseženim šest letnim vrhom indeksa S&P 500 je kazalec P/E, ki prikazuje razmerje med ceno in čistim dobičkom podjetja na delnico, na desetletnem minimumu. To pomeni, da je bil napredek v poslovanju večine podjetij oz. doseženi dobički takšni, da so delnice podjetij kljub rasti tečajev, poceni. Če se torej ne zgodi kakšen večji šok, ki bi negativno vplival na dobičke podjetij, kaže temeljna analiza na to, da bodo cene delnic na ameriških borzah še naprej rasle.

Podobna ugotovitev velja za evropske delnice, ki jih spremljamo v indeksu Dow Jones Stoxx 600. Ocene analitikov so, da bodo podjetja iz tega indeksa dosegla v povprečju letos 14 odstotno rast dobičkov, kar je precej več od napovedi v začetku leta, ki je znašala 9 odstotkov. Vrednost indeksa je v letošnjem letu vsak mesec zrasla z izjemo meseca maja. Vseeno pa previdnost pri vlaganju ni odveč, saj se pri trenutnih vrednostih delnic kaj hitro lahko zgodi tehnična korekcija, predvsem če bi prišlo do negativnih presenečenj pri objavi nekaterih ključni kazalcev, ki vplivajo na razvoj dogodkov na trgu.

Na ljubljanski borzi je osrednji indeks SBI 20 v zadnjem tednu izgubil slabo desetinko odstotka, medtem ko je indeks pidov pridobil dober odstotek vrednosti. Ob pomanjkanju novic smo bili priča dokaj umirjenemu trgovanju, ena od izjem je bila porast cene delnic Pivovarne Laško, verjetno zaradi Istrabenzove prodaje 2,33 odstotka pivovarne družbi Center Naložbe, katerega največja lastnika sta Radenska in holding Infond, torej družbi povezani s Pivovarno Laško.

Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2021

Preberite poročilo