Pon 28 Apr 2008

V znamenju objav

Trenutno se nahajamo v obdobju, ko podjetja objavljajo poslovne rezultate za prvi kvartal letošnjega leta in dajejo napovedi za naprej. Zaradi težke makroekonomske situacije predvsem v ZDA pomenijo ti rezultati za borzne vlagatelje sila pomemben vir informacij tako na mikro kot posredno tudi na makro ravni. Objave dajejo dnevni impulz in smer trgu, zato je občutiti večjo volatilnost. Ob rekordnih cenah nafte, grozeči recesiji in visoki inflaciji prav pozitivna presenečenja podjetij preprečujejo padce tečajev na borzah.

In kaj lahko do sedaj razberemo? Mediana rasti dobičkov na letni ravni podjetij, ki so do sedaj objavila v glavnem ameriškem indeksu S&P 500, je precej nad pričakovanji analitikov. Sicer je še veliko prezgodaj sklepati kako in kaj, saj je objavilo le 64 od 500 podjetij (12,8 odstotka), vendar je precej možnosti, da bomo videli dve številčno stopnjo rasti dobičkov. Trenutno znaša razmerje med pozitivni in negativnimi objavami 3,75:1, kar je nadpovprečno. Če sedaj pogledamo vsak sektor posebej ugotovimo, da je po objavah sodeč najmočnejši sektor informacijske tehnologije, kjer pozitivne objave prekašajo negativne v razmerju 8:1. Ta sektor ima tudi zelo močno rast dobičkov, katere mediana znaša 27,3 odstotka. Drugi najmočnejši je zdravstveni sektor z 20 odstotno rastjo dobičkov, sledi mu sektor materialov, osnovnih potrošnih dobrin in sektor industrije. Po pričakovanju sta najslabša sektorja finance in sektor (luksuznih) potrošnih dobrin. Kljub temu, da je finančni sektor zabeležil padec dobička za 27,9 odstotka ter sektor potrošnih dobrin za 10,5 odstotka je to bolje od pričakovanj in napovedi analitikov. V treh sektorjih, to so energetika, javna oskrba in telekomunikacije, pa še ni objavilo nobeno podjetje. Predvsem od energetskega sektorja se zaradi visoke cene črnega zlata pričakuje največ, kar se je že odrazilo na tečajih delnic.

Poleg objav podjetij dajejo določeno težo trgu tudi objave makroekonomskih kazalcev, med katerimi so najpomembnejše inflacija, trg delovne sile in nepremičninski trg. Opaziti je, da se razmere v največjem svetovnem gospodarstvu zelo počasi stabilizirajo, a pot je še dolga. Naslednji teden naj bi na zasedanju FED še zadnjič znižal obrestno mero za četrt odstotne točke, nato pa bodo čakali v upanju, da bodo znižanja še pravočasno vplivala na gospodarstvo, kot so pričakovali.

Na drugi strani atlantika pa je slika malce drugačna. Evropi, ki z visoko obrestno mero in posledično visoko vrednostjo evra nasproti dolarju, ne grozi recesija, dela največje skrbi visoka inflacija. Gospodarska rast ni taka kot bi si jo želeli, a je to potrebna žrtev, da ostane inflacija znotraj začrtanih meja. Kot vse kaže, ECB še ne razmišlja o znižanju obrestne mere, zato se bo evro v razmerju do dolarja najverjetneje gibal tudi v prihodnje na zdajšnjih nivojih.

To pa se bo še kako poznalo na dobičkih evropskih izvoznikov in še kje…

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt