Sob 24 Feb 2018

Valentinovo v Južnoafriški republiki

Južnoafriški predsednik Jacob Zuma je 14. februarja odstopil. Njegov odstop je pozitivno vplival na južnoafriško borzo. Tamkajšnji borzni indeks JALSH je v dnevu po njegovem odstopu pridobil 3,7 odstotka vrednosti.

Devetletne vladavine bivšega predsednika si investitorji verjetno ne bodo zapomnili kot časa razcveta. Skozi leta je gospodarska rast pešala in v zadnjih nekaj četrtletjih je gospodarstvo komaj še beležilo rast. Obenem so se nabirali sumi koruptivnih dejanj, ki pa niso dobili epiloga.

Dan po njegovem odstopu je borza oživela, pri čemer so najvišje donose dosegale delnice podjetij iz sektorja potrošnih dobrin ter delnice finančnih podjetij, predvsem bank. Okrepila se je tudi valuta. Vrednost južnoafriškega randa je od začetka meseca v primerjavi z evrom pridobila že več kot tri odstotke vrednosti, krepi pa se tudi njena vrednost v primerjavi z dolarjem. Tuji investitorji so spremenili poglede na južnoafriške delnice. Veliko upov polagajo v novega predsednika, Cyrila Ramaphoso, ki je sicer poslovnež in sploh eden bogatejših Južnoafričanov. Pričakujejo, da bo novi predsednik oživil gospodarsko rast ter se spopadel s korupcijo.

Naloga je vse prej kot lahka. Južnoafriško gospodarstvo je izvoznik surovin. Tako izvažajo zlato, platino, kopljejo pa tudi premog in železovo rudo. Čeprav so se v zadnjih dveh mesecih cene surovin nekoliko dvignile, jim rast vrednosti domače valute v primerjavi z dolarjem znižuje konkurenčnost, s tem pa se ustvarjajo pritiski na domačo potrošnjo. V državi je razpredena korupcija, kar predstavlja še dodaten izziv pri doseganju gospodarskih ciljev.

Bonitetne agencije so zadržane, da bi zgolj na osnovi menjave na oblasti dvignile bonitetno oceno države. Želijo rezultate. Prav tako investitorji. Ljubezen z južnoafriškimi delnicami ni trajala dolgo. Dan po visoki rasti je sledila korekcija in borzni indeks JALSH je izgubil 0,7 odstotka vrednosti. Še vedno velja, da so pričakovanja za naprej pozitivna, vendar je negotovosti precej. Če nič drugega, so prihodnje leto predsedniške volitve in novi predsednik se bo že zdaj moral potruditi, da si bo pridobil naklonjenost volilcev.

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

OBJAVLJENO V: DNEVNIK, 24. 2. 2018; RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

 

  Zapri

  Želim izvedeti več

  V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

  Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

  Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

  Pomembno:

  Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

  Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

  Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

  Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

  Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

  Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

  To prevent automated spam submissions leave this field empty.

  Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

  Varčevalni nasveti

  Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

  Pripravite si svoj načrt