Sob 18 Jan 2020

Vlagatelji bodo pozorni na objave poslovnih rezultatov

Prva finančna poročila o letu 2019 so objavile velike ameriške banke, razočarala je le Wells Fargo.

Nafta in zlato sta se na začetku leta burno odzvala na geopolitično zaostritev, ki se je sprožila z ameriškim ubojem visokega iranskega generala Sulejmanija, iranskim protinapadom na ameriške baze in nazadnje še s sestrelitvijo potniškega letala v Teheranu.

Med vsemi surovinami ostaja zlato v pozitivnem trendu in je trenutno več kot 2,5 odstotka v plusu, merjeno v evrih. Tudi cena nafte se je v času novice o napadu iranskih sil med trgovanjem zvišala za skoraj pet odstotkov, nato pa istega dne končala še komaj v plusu. Od začetka leta pa ostaja nafta v negativnem trendu.

Napetosti na Bližnjem vzhodu pa niso preveč vznemirile delniških trgov, ki nadaljujejo svojo pot navzgor. Na razvitih trgih so v ospredju ameriške delnice, med »razvijajočimi se trgi« pa turške delnice, ki so startale najprej negativno, še posebno po eskalacij trenj na Bližnjem vzhodu. Turško gospodarstvo je še vedno precej ranljivo ob višjih cenah nafte, kar se hitro kaže v padcu domače valute in povečanem deficitu države.

Tokrat je bila turška lira relativno stabilna, po umiritvi razmer pa se je zvišala tako valuta proti evru kot delniški trg, ki je letos že dobrih sedem odstotkov v plusu. Okrevanje realnega sektorja v Turčiji se je začelo septembra leta 2018, ko je proizvodni indeks nabavnih menedžerjev dosegel dno pri 42,7, potem pa se je do konca lanskega leta zvišal na 49,5. Inflacija se znižuje, zato so upi še naprej usmerjeni v delovanje turške centralne banke v nadaljnji rez obrestne mere. Turški trg ostaja zanimiv, saj ga podpirajo ugodna vrednotenja, razmeroma visoka dividenda donosnost in veliko zanimanja tujih investitorjev.

Vlagatelji se bodo v prihodnjih dneh posvetili rezultatom poslovanja in napovedim za leto 2020. V preteklem tednu so prve rezultate objavile večje ameriške banke. Banka JP Morgan je v zadnjem četrtletju leta 2019 dosegla dobiček v višini 8,5 milijarde dolarjev, kar je 21-odstotna rast v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2018, neto obrestni dobiček se je po pričakovanju znižal predvsem zaradi večkratnega znižanja obrestne mere.

Večjo rast dobička so zabeležili tokrat predvsem pri rasti dobička iz trgovanja z obveznicami, valutami in surovinami, ki so mu investitorji lani namenjali veliko pozornosti. Banka je v tem segmentu presegla pričakovanja analitikov za celo milijardo dolarjev, kar je bilo res presenečenje.

V času pisanja članka je z rezultati razočarala le Wells Fargo. Pričakovanja analitikov za rast dobička v zadnjem četrtletju za podjetja iz indeksa S & P 500 so negativna, saj naj bi se dobiček znižal za 1,5 odstotka, sodeč po prvih objavah pa verjamemo, da bodo podjetja presegla napovedi trga in prikazala celo rast dobička za zadnje četrtletje, kar bo dobra popotnica za nove donose tudi letos.

Avtor: Miha Mihalj, Triglav Skladi

DELO, 18. 1. 2020, RUBRIKA: BORZNA ANALIZA

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Bodo pogonska goriva še naprej tako draga?

Preberi več