Tor 19 Okt 2021

Zakaj investirati v »rastoče« delnice?

Gre za lovljenje potenciala v prihodnosti in ne investiranje zaradi trenutnega poslovanja podjetja.

Za »rastoče« (growth) delnice lahko rečemo, da letos zaostajajo zaradi zvišane inflacije, ki vpliva na zahtevane donose ter kaznuje podjetja z visokimi vrednotenji.

Vlagatelji so kratkoročne interese in varnost postavili pred dolgoročni potencial rasti teh delnic. Ko govorimo o rastočih delnicah, gre pogosto za inovativna tehnološka podjetja, katerih poslovanje hitro raste, dobički pa so po navadi v celoti reinvestirani v nadaljnjo rast.

Razlikovanje med »vrednostnim« (value) in »rastočim« investiranjem omogoča vlagateljem, da se v obdobju tržnih pretresov (kot je pandemija covida-19) primerno odzovejo. V zadnjih desetletjih je postala praksa vrednostnega investiranja ta, da se kupuje delnice z nizkimi količniki vrednotenja, dobro strategijo ter trajnostnim poslovnim modelom.

Priložnosti za rast niso nujno povezane z gospodarsko rastjo, povečano potrošnjo ali širjenjem skupne dostopnosti trga.

Občutljivost na tržna nihanja

»Rastoče« delnice so zaradi višjih vrednotenj pogosto občutljivejše na tržna nihanja, zato so primerne za vlagatelje z daljšim časovnim horizontom investiranja. Dokler podjetja generiran denarni tok izkoristijo za nadaljnje vlaganje v raziskave in razvoj, ki v zameno generirajo še večji denarni tok, izplačilo dividend pri hitro rastočih podjetjih ni smiselno in je lahko celo škodljivo.

Stopnja, po kateri diskontiramo prihodnje denarne tokove, je oportunitetni strošek kapitala. Ker je vir rasti vrednosti podjetja odvisen predvsem od denarnih tokov v daljni prihodnosti, so zato denarni tokovi za rastoče delnice močno diskontirani v vrednotenjih. Prav tako lahko spremembe obrestnih mer precej bolj vplivajo na njihova vrednotenja, kot na podjetja, katerih vrednost izvira predvsem iz časovno bližjih denarnih tokov.

Drži tudi, da če ima delnica nizko vrednotenje, za to verjetno obstaja dober razlog. Zato je uspešen »rastoči« investicijski slog odvisen predvsem od vrhunske presoje v kvalitativnih in neizračunljivih dejavnikih, ter razmisleku o tem, kako se bo poslovanje podjetja razvilo v prihodnosti.

Pri tem mora upravljavec rastočega portfelja imeti jasno določene cilje, pogum, odsotnost črednega nagona, sposobnost na področju komunikacije, razgledanost, entuziazem, razumevanje psihologije, občutek za sedanje razmere in odkrivanje novih trendov, prav tako pa zaupanje in navdušenje nad produkti podjetja, v katero vlaga.

»Rastoči« indeks premaguje »vrednega«

Zaradi dostopnosti spleta, globalnosti trgov, inovacij ter tehnologije se je podjetjem zelo povečal potencial za zaslužek. Če se zazremo v zadnjih 11 let in pogledamo delniška indeksa MSCI za »vredna« in »rastoča« podjetja, lahko pri MSCI ACWI Growth in MSCI ACWI Value opazimo, da »rastoči« indeks premaguje »vrednega« v kar 55,95 odstotka trgovalnih dni. V opazovanem obdobju je MSCI ACWI Growth dosegel 236,33-odstotno rast, medtem ko je MSCI ACWI Value dosegel 67,24-odstotno rast. Smisel »rastočega« investiranja je ujeti vrednost, ki jo podjetja predstavljajo skozi čas. Torej gre za lovljenje potenciala v prihodnosti in ne investiranje zaradi sedanjega poslovanja podjetja.

 

 

Avtor: Matjaž Pogorevc, analitik na področju analiz

Objavljeno v: Delo, rubrika: Novice, datum: 17. 10. 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt