Pon 11 Nov 2019

ZDA vstopajo v volilno leto

Donosi na ameriških delniških in tudi na obvezniških trgih so letos naravnost fantastični. Ker smo priča izrazito ohlapni monetarni politiki, pričakujemo nadaljnjo rast tečajev na borzi.  

V torek, 3. novembra, prihodnje leto bodo Američani izbirali 46. predsednika največje in najmočnejše države na svetu. Predsednik Donald Trump je že napovedal, da se bo potegoval za svoj drugi in zadnji mandat. Ankete mu trenutno kažejo, da bo ta mandat zlahka osvojil. Dejstvo je, da med republikanci nima prave konkurence, še bolj so razdrobljeni demokrati, kjer se trenutno 17 kandidatov poteguje za demokratsko nominacijo.

Borza in volitve

Kaj pravi zgodovina? Od leta 1952 je borzni indeks Dow Jones v volilnem letu v povprečju dosegel 10,1-odstotno donosnost, ko se je predsednik potegoval za svoj drugi mandat. Analitiki razloge za take donose iščejo v manjši stopnji negotovosti, po drugi strani želi predsednik med volilnimi obljubami še nekaj dodati, zato so prisotna pričakovanja po znižanju davkov oziroma drugih ukrepih, ki bodo spodbudili gospodarsko rast.

Kaj pa ohlajanje gospodarstva

Mednarodni denarni sklad je v oktobrskem poročilu zapisal, da letos pričakuje triodstotno rast BDP svetovnega gospodarstva, v letu 2020 pa naj bi se rast okrepila na 3,4 odstotka BDP kot posledica rasti predvsem držav razvijajočih se trgov. Kljub opaznemu poslabšanju makroekonomskih kazalcev večine držav razmere niso alarmantne. Zelo stimulativno vlogo igrajo centralne banke z ZDA na čelu, ki so konec oktobra znižale temeljno obrestno mero, s tem pa poskrbele za dodatni zagon največjega gospodarstva na svetu. Po drugi strani se počasi razpleta trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, saj naj bi bil sporazum morda dosežen že letos.

Letošnji donosi so fantastični!

Donosi na ameriških delniški in tudi na obvezniških trgih so letos naravnost fantastični, saj imajo delniški tečaji veliko podporo v obilni likvidnosti in okolju nizkih oziroma celo negativnih obrestnih mer, kjer večina centralnih bank še znižuje temeljno obrestno mero. Na podskladu Triglav Severna Amerika smo portfelj prilagajali predvsem z upoštevanjem zadnjih ukrepov centralnih bank, trgovinske vojne in brexita ter glede na poslovne rezultate in napovedi posameznih podjetij.

V zadnjem obdobju smo nekoliko znižali izpostavljenost do panoge osnovnih potrošnih dobrin, ker so bila vrednotenja previsoka, obenem je panoga izrazito defenzivna in se slabše obnaša v okolju nižanja obrestnih mer. Prodajali smo delnice proizvajalca kozmetičnih izdelkov Estee Lauder in proizvajalca prigrizkov Mondelez International. Znotraj panoge potrošnih dobrin smo prodali delnice McDonald'sa Corp., Strabucksa Corp., in Yum! Brands, po drugi strani pa smo kupovali delnice trgovcev, kot sta Home Depot in Ross Stores, ter ponudnika avtomobilskih delov O'Reilly Automotive Inc. V podskladu smo nekoliko povečali izpostavljenost do panoge energetike, kjer smo kupili delnice energetskega podjetja Hess Corp, ter do panoge zdravstva in farmacije, kjer smo kupovali CVS Health Corp. in Edward Lifesciences Corp.

Pričakujemo nadaljnjo rast

Struktura naložb v podskladu Triglav Severna Amerika je naravnana glede na našo percepcijo prihodnjih gibanj na delniških trgih, kjer smo priča izrazito ohlapni monetarni politiki, zato pričakujemo nadaljnjo rast tečajev na borzi. Podsklad je bolj naklonjen cikličnim sektorjem, znotraj katerih iščemo najbolj privlačne naložbe, ki imajo veliko možnosti za rast. To so denimo gradbeništvo, avtomobilska industrija, proizvajalci različne opreme in podobno.

Nasvet malim vlagateljem

Vlagateljem kot vedno svetujemo preudarnost pri vlaganju, dolgoročnost ter razpršenost portfeljev, hkrati menimo, da je delniški naložbeni razred še vedno zelo privlačen za vlaganje.

​Avtor: Mitja Baša, pomočnik direktorja sektorja upravljanja premoženja, Triglav Skladi

 MOJE FINANCE, 11.11. 2019, RUBRIKA: (UPRAVLJANJE V ŽIVO)

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt