Kako do ravnovesja pri varčevanju: pokojnina, drugi cilji ali oboje?

ezgif.com gif maker 4

Varčevalni načrt za pokojnino bi moral biti eden izmed prvih korakov, ko se odločite, da si ustvarite finančno varnost za prihodnost. Tudi če imate druge cilje, ki jih želite uresničiti. Preverite, kako lahko ustvarite pravo ravnovesje pri svojem varčevanju.

Ko razmišljamo o prihodnosti, le redko pomislimo na točno določeno obdobje, ko je pred nami. Kaj želimo doseči čez 5 let, kje bomo čez 10 let, kako se vidimo čez 20 in več let … vsa ta vprašanja in različna obdobja so vezana na številne cilje in želje, ki jih želimo nekoč uresničiti. Prav zato je vlagateljem začetnikom težko izbrati samo en cilj, za katerega želijo varčevati. Še dobro, saj ni potrebno.

Varčujete in vlagate lahko za več ciljev hkrati. Ko boste oblikovali svoj seznam ciljev, pa nikar ne pozabite na tistega ključnega – varčevanje za boljšo pokojnino. Strokovnjaki priporočajo, da za pokojnino začnete vlagati že s prvim dnem zaposlitve. Če ste to priložnost zamudili, pa začnite čim prej. Tako svojemu denarju zagotovite največ časa, da lahko raste in dela namesto vas.

Zato naj bo oblikovanje varčevalnega načrta za boljšo pokojnino eden prvih korakov, ki ga naredite na začetku vlaganja. V nadaljevanju pa preverite nekaj praktičnih taktik, kako ustvariti pravo ravnovesje med varčevanjem za boljšo pokojnino in drugimi cilji.

Ne sprašujte se, za kateri cilj, temveč s katero taktiko

Na voljo imate nekaj taktik, kako razdeliti svoja sredstva, ki jih lahko namenite varčevanju in naložbam. Ključna razlika je v tem, ali imate – poleg boljše pokojnine – jasno definirane tudi ostale cilje.

Pol-pol

Glede na pomembnost finančne stabilnosti v zrelih letih strokovnjaki priporočajo, da svoje mesečne prihranke ne glede na skupno vsoto razdelite na pol. Polovico namenite pokojnini, drugo polovico pa ostalim ciljem. Tako lahko varčujete dlje časa, dokler ne dosežete želenih zneskov. Takrat lahko prekinete z rednimi mesečnimi vplačili in pustite naložbo, da raste, dokler sredstev ne potrebujete (če ste npr. varčevali za večji nakup).

Ne pozabite, da je varčevanje za pokojnino najbolj donosno, če varčujete čim dlje. Preverite primer izračuna in razlike, če začnete za pokojnino varčevati 10 let prej kot večina Slovencev.

Večina za pokojnino

Če nimate drugih ciljev, ki jih želite v bližnji ali daljni prihodnosti uresničiti, namenite večino sredstev za pokojnino. Naj vas ne skrbi, če boste čez 5 let želeli začeti varčevati za začetek lastnega posla ali pa večmesečno potovanje po svetu. Preverite v nadaljevanju, kako lahko brez ovir razpolagate s svojimi sredstvi v skladih in jih preusmerite v naložbe, ki ustrezajo vašim ciljem.

Kaj če imate druge velike cilje?

Mogoče v tem trenutku varčujete za nakup stanovanja ali pa želite prenoviti zgornje nadstropje domače hiše. Zato se vam zdi nesmiselno vlagati za časovno oddaljeno pokojnino, dokler ne dosežete svojega cilja.

A premislite še enkrat.

Če začnete sedaj varčevati za pokojnino, četudi z minimalnimi zneski, boste čez 10 ali več let imeli privarčevano že lepo vsoto. To je lahko odlična spodbuda za kasnejša leta, ko boste želeli varčevati po kateri izmed prvih dveh taktik.

Cilji se tudi spreminjajo

Če se vaši cilji spremenijo v času vlaganja, ne pozabite, da v skladih vaš denar ni vezan. Če menite, da vaša trenutna naložbena kombinacija ne podpira vašega na novo definiranega cilja, imate možnost, da svoja sredstva kadar koli preusmerite v druge naložbene kombinacije. Tako lahko kadar koli dostopate do svojega vloženega denarja, prestrukturirate svoj naložbeni portfelj in del sredstev preusmerite v sklade, s katerimi boste učinkoviteje dosegli svoje druge cilje.

Za vse tipe vlagateljev in vse tipe ciljev 

Triglav vzajemni skladi vam nudijo številne možnosti za vaše naložbe. Preverite 18 različnih skladov, med njimi tudi 4 popolnoma nove – ustvarjene s posluhom za sodobne vlagatelje, ki želite investirati v tisto, v kar verjamete.

Kateri sklad je pravi za vas