Kako v vsakdanje življenje vnesti skrb za finančno dobro počutje

2023 04 18 naslovna

Finančno dobro počutje je bistveni vidik srečnega in polnega življenja. Presega zgolj zadostovanje osnovnim finančnim potrebam in zajema celostno skrb za finance - vključno s sposobnostjo upravljanja financ, načrtovanjem za prihodnost in soočanjem s finančnimi izzivi. Doseganje finančnega dobrega počutje ima lahko ima pomemben vpliv na duševno in fizično zdravje.

Prepričani smo, da dobro veste, kako skrbeti za lastno telesno in duševno dobro počutje. Dovolj gibanja, tudi takrat, kadar se vam ne ljubi. Vsak večer greste spat ob isti uri, pijete dovolj vode in jeste uravnoteženo prehrano. Za malce razvajanja si privoščite penečo kopel ali pa greste na sproščujoč sprehod v gozd. Kako pa skrbite za svoje finančno dobro počutje? To pa je že malo težja naloga, kajne? A v nadaljevanju vam razkrivamo, kako to lahko storite zelo preprosto.

Že, da berete članek o tej temi, pomeni, da ste na pravi poti in da se zavedate, kako pomembno je finančno dobro počutje za vaše zdravje. Morda se vam bodo koraki do tja zdeli zapleteni ali veliko dela. Nekaj ga gotovo bo, finance niso preproste, sicer se jih ne bi učili upravljati, a zagotavljamo vam, da se je mogoče počutiti dobro že pri tem, da začnete s prvimi koraki.

10 korakov do boljšega finančnega počutja

1. Ustvarite lastni proračun

Ustvarjanje proračuna je ključni korak za finančno dobro počutje. Vključuje analizo prihodkov in odhodkov ter načrtovanje, kako razporediti denar. Proračun vam bo pomagal spremljati vaše izdatke ter prepoznati področja, kjer lahko prihranite. Hkrati pa se boste naučili živeti v okviru svojih zmožnosti.

2. Varčujte avtomatsko

Poskrbite za redno mesečno varčevanje, ki poteka avtomatsko. Sredstva, ki jih namenite za varčevanje, naj se samodejno prenesejo z vašega računa na vaš varčevalni ali investicijski račun. To vam bo pomagalo dosledno varčevati, ne da bi o tem sploh razmišljali.

3. Odplačajte dolgove

Odplačevanje dolga je pomemben vidik finančnega dobrega počutja. Vključuje pripravo načrta za čim hitrejše odplačilo dolga z visokimi obrestmi, na primer dolga na kreditnih karticah, nakupov na obroke in vračilo dolga prijateljem in družini, ter strategije, da se ne bi še naprej zadolževali in trošili nad svojimi zmožnostmi. Tako boste prihranili denar, ki ga namenjate za obresti in, kar je najpomembneje, zmanjšali finančni stres.

4. Ustvarite sklad za nujne primere

Oblikovanje sklada za nujne primere je še en pomemben korak na poti do bolj zdravih financ. To je lahko na primer varčevalni račun, kjer so sredstva dostopna takoj, ko jih potrebujete. Takšen fond je namenjen kritju nepričakovanih izdatkov, kot so računi za različna popravila, pa kritje finančne izgube ob izgubi službe ali morebitni bolezni. S fondom za nujne primere se lahko izognete tudi zadolževanju ob nepričakovanih finančnih potrebah.

5. Investirajte v prihodnost

Z vlaganjem lahko sčasoma pridobite lepo premoženje in dosežete dolgoročne finančne cilje. Na ta način si boste omogočili bolj varno in srečno prihodnost. Lahko siboste uresničili želje in se pripravili na zlata leta, ko vam pokojnina morda ne bo zadostovala za način življenja, ki ste ga vajeni. Če boste vedeli, da imate zagotovljeno zadovoljno prihodnost, bo tudi sedanjost veliko bolj mirna.

6. Zastavite si finančne cilje

Določanje finančnih ciljev je pomemben vidik finančnega dobrega počutja. Vključuje opredelitev vaših finančnih prednostnih nalog in pripravo načrta za njihovo uresničitev. To vam bo pomagalo, da boste ostali motivirani in osredotočeni na varčevanje oziroma vlaganje.

7. Spremljajte svoje neto premoženje

Vaše neto premoženje je razlika med vašimi sredstvi (kot so prihranki, naložbe in premoženje) in vašimi obveznostmi (kot so dolgovi). S sledenjem neto vrednosti lahko vidite, kako se vaše finančno stanje sčasoma izboljšuje, kar vam bo dalo zagon za nove korake, hkrati pa se boste počutili dobro, saj boste vedeli, da dobro skrbite za svoje finance.

8. Učite se o financah

Vsak mesec se naučite kaj novega o financah. To se obrestuje. Ne le, da boste bolj samozavestni na tem področju, kar vam bo omogočilo tudi boljše ravnanje z denarjem, pač pa boste lahko z argumenti sodelovali v debati, ko vam bodo poskušali razložiti kriptovalute, delnice, vzajemne sklade in kako pametno naložiti sredstva.

9. Ne pozabite na razvajanje

Finančno dobro počutje vsekakor vključuje tudi občasno razvajanje in zapravljanje. Pri tem je treba načrtno in premišljeno upoštevati svoje potrošniške navade, se izogibati impulzivnim nakupom in se osredotočiti na porabo denarja za stvari, ki vam prinašajo resnično veselje in zadovoljstvo. Hkrati pa si privoščite tudi majhne razvade. Kupite si rože, če vas to veseli ali pa si privoščite najljubšo kavo na poti v pisarno.

10. Pojdite na zmenek s svojimi financami

Zmenek s financami je način, da zagotovite, da sledite vsem korakom, ki ste si jih zastavili za doseganje boljšega finančnega počutja. To je čas, ki ga boste posvetili svojim financam. Takrat lahko na primer pregledate bančne izpiske, plačujete račune, načrtujete porabo in podobno. Lahko si izberete nekaj minut na dan, 20 minut vsaka dva dni, urico dvakrat na mesec ali kakor vam najbolj ustreza. Pomembno je da je to reden čas, ki ga načrtujete v svojem urniku in ga ne odlagate na ‘bom jutri’.

Skrb za finančno dobro počutje je bistveno za ohranjanje dobrega fizičnega in psihičnega počutja ter razvijanje zdravega odnosa do denarja. Z vključitvijo 10 korakov v svojo rutino lahko razvijete pozitivne finančne navade, zmanjšate stres in tesnobo v zvezi s financami ter na koncu dosežete boljše finančno počutje. Ne pozabite, da pri tem ne gre za enkraten dogodek, temveč za stalen proces, ki zahteva predanost in trud. S časom, potrpežljivostjo in predanostjo lahko prevzamete nadzor nad svojimi financami in živite bolj izpolnjujoče življenje.

Do boljšega finančnega počutja tudi z našo pomočjo

Naši finančni strokovnjaki so vam na voljo, da vam pomagajo na poti do vašega finančnega boljšega počutja. Vlaganje v sklade je gotovo način, ki vam bo pomagal, da vlagate preudarno in premišljeno ter po svojih zmožnostih.

Najenostavnejša možnost za vlagatelje začetnike je Varčevalni načrt. To je oblika dolgoročnega varčevanja, namenjena vlagateljem, ki želijo z rednimi mesečnimi vplačili varčevati v Triglav vzajemnih skladih. Varčevanje s pomočjo varčevalnega načrta je enostavno in stroškovno učinkovito. Primerno je za vse, ki želijo z relativno nizkimi mesečnimi vplačili privarčevati primeren znesek sredstev.

Pridobite personaliziran Varčevalni načrt >