Novo leto: 12 novih trikov za varčevanje

12 novih trikov triglav skladi v2

Novo leto je čas za kovanje načrtov in ciljev za prihodnost. Toda kako privarčevati denar za njihovo uresničitev? Preverite 12 korakov, s katerimi lahko začnete varčevati na enostaven način.

Evro na evro je prava pot do lepih prihrankov

Radi bi prenovili stanovanje, si privoščili potovanje, o katerem že dolgo sanjate, otroku omogočili študij … Želje so številne, pogosto pa ne vemo, kako ob vseh mesečnih stroških zbrati še dodatna sredstva.

Najboljši način za varčevanje denarja je tisti, ki ne vpliva bistveno na vaš življenjski slog, ki ga torej komaj opazite, saj boste tako tudi lažje varčevali daljše obdobje.

Odkrijte, kako lahko začnete z majhnimi potezami varčevati in tako tlakujete pot do svoje finančne svobode. Novo leto je idealna priložnost, da vsak mesec osvojite novo navado, s katero bo varčevanje postalo del vašega vsakdana.

1. Preglejte svoje stare pogodbe

Bančni račun, telefon, internet, elektrika, zavarovanje … ste prepričani, da zanje plačujete najmanj? Ponudba na trgu je velika in se spreminja, zato jo je kdaj pa kdaj dobro primerjati, še posebej, če ste pogodbo sklenili že pred časom.

2. Plačujte z gotovino

Naši finančni strokovnjaki se strinjajo, da je eden od najučinkovitejših načinov varčevanja ta, da plačujete z gotovino. Tako boste porabili le toliko, kolikor imate v denarnici, sredstva na vašem bančnem računu pa bodo varna pred morebitnimi impulzivnimi nakupi.

3. Shranjujte darila

Denarna darila, ki jih dobite ob posebnih priložnostih, kot sta vaš rojstni dan ali vrnjena dohodnina, so odlična priložnost, da prihranite. Ker nanje niste računali, sredstev ne boste pogrešali.

4. Popravite sami

Marsikateri stvari lahko podaljšate življenjsko dobo kar sami: luknjico na svojih najljubših kavbojkah prekrijete z unikatnim našitkom, popravite manjši gospodinjski pripomoček in z rednimi pregledi poskrbite, da bo vaš jekleni konjiček brezhibno deloval. Tako se boste izognili večjim popravilom.

Če vas vendarle doleti nepredviden dogodek, ki prinese večje stroške, je vselej smiselno imeti nekaj finančne rezerve.

5. Preglejte stroške

Dobro je vedeti, za kaj porabite svoja sredstva. Finančni svetovalci pri Triglav Skladih priporočajo, da si nekaj mesecev zapisujete (pomagate si lahko s katero od številnih mobilnih aplikacij), kam gre kaj, saj boste tako imeli natančen pregled nad stroški. Zagotovo boste ugotovili, da ste lahko pri marsičem bolj ekonomični.

6. Peljite se zeleno

S skupno vožnjo na delo s sodelavci ali prijatelji boste prihranili, delovali ekološko, pa še pot bo v dobri družbi hitreje minila. Dober način, kako prihraniti, je tudi uporaba javnega prevoza, ki poleg prihrankov omogoča, da čas vožnje posvetite temu, kar vas veseli.

7. Napišite seznam

Psihologi pravijo, da nakupimo več (ne nujno potrebnih) stvari, če se v trgovino odpravimo brez seznama. Zatorej je dobro, da si že doma sproti zapisujete, kaj potrebujete. Prav tako vam bo vaš gospodinjski proračun hvaležen, če boste kupili večje količine naenkrat.

8. Pomagajte drugim in drugi bodo vam

Stroške lahko znižamo tako, da si izmenjujemo usluge in tako krepimo medsebojno sodelovanje. Če boste kdaj pa kdaj popazili na sosedovega otroka, vam bo sosed pomagal pri ograji, ki že tako dolgo čaka na barvno osvežitev.

9. Manj ekstra udobja

Strokovnjaki so prepričani, da lahko uspešno privarčujete tako, da se vsaj tu in tam odrečete dejanjem, ki so priročna in ki jih počnete, ker je to najudobnejše. Morda kako kavico v baru ali pico na dom manj, pa vam bo na računu ostalo nekaj več sredstev.

10. Kupujte vnaprej

Če novega oblačila ali obutve ne potrebujete takoj, je smiselno razmišljati dolgoročno in izkoristiti popuste ob izteku sezone. Plašč, ki ste ga kupili na začetku pomladi, bo počakal v omari, vi pa boste z njim že pripravljeni na prihodnjo zimo.

11. Vsak evro šteje

Enostavna, a zelo učinkovita metoda, kako privarčevati, je ta, da redno dajete na stran – še najbolje v hranilnik – drobiž oz. manjše vsote do 5 evrov. Presenečeni boste, koliko denarja se lahko tako nabere! Pri polnjenju »šparovčka« lahko sodelujejo tudi vaši otroci in se tako učijo o pomenu denarja.

Preberite tudi o drugih načinih, kako otroke naučiti varčevanja.

12. Odkrijte potratneža

So aparati, ki jih imate v svojem gospodinjstvu, varčni? Ali tehnološke naprave izključite iz vtičnic, ko jih ne potrebujete? Med večjimi investicijami, ki se dolgoročno obrestujejo, sta tudi nabava sodobnih oken in namestitev dobre izolacije.

Kaj potrebujete za uspešno varčevanje?

Varčujete lahko torej na različne načine, pomembno je le, da ste pri tem vztrajni in dosledni. Ker pa je doslednost včasih težko doseči, četudi gre za majhne vsote, vam lahko pri tem pomagajo naši izkušeni strokovnjaki, ki vam bodo izdelali osebni varčevalni načrt.

Gre za najučinkovitejši način za dolgoročno varčevanje, pri katerem mesečno na račun položite znesek, ki ga lahko pogrešate, in tako plemenitite svoj denar.

Želim osebni varčevalni načrt