Pet 20 Sep 2019

Borzni komentar ob Draghijevem slovesu

Konec oktobra svoj osemletni mandat guvernerja Evropske centralne banke (ECB) končuje Mario Draghi. Italijanskega ekonomista se bo zgodovina spominjala po izjavi iz leta 2012 ...

... ko je v času razplamtele dolžniške krize v EU s svojim »karkoli bo potrebno« (angl. »whatever it takes«) postavil varnostno mrežo pod šibko evroobmočje.

Funkcija prvega bankirja mu je v letu 2014 prinesla celo laskavi naziv osmega najbolj vplivnega zemljana. Sredi prejšnjega tedna je še predzadnjič načeloval zasedanju guvernerjev ECB in po pričakovanjih napovedal nov sveženj ukrepov za zagon evrskega gospodarstva.

ECB je znižala depozitno obrestno mero z –0,4 odstotka na –0,5 odstotka, s 1. novembrom pa namerava zagnati nov program mesečnega odkupovanja obveznic v vrednosti 20 milijard evrov. Napovedanih je še nekaj ukrepov, a med bolj spornimi sta predvsem omenjena dva. Negativna obrestna mera na presežna sredstva, ki jih banke deponirajo pri ECB, je že dalj časa trn v peti vodstev bank.

Opozorila o finančni represiji, ki negativno vpliva na konvencionalni bančni poslovni model, so končno zaznali v ECB, zato so poleg omenjenega znižanja depozitne obrestne mere oblikovali sistem izjem, prek katerega bodo lahko banke del svojih presežnih rezerv (do šestkratnika minimalnih rezerv) deponirale brez stroškov.

Draghi je moral na novinarski konferenci več časa nameniti tudi pojasnjevanju kemije na sestanku guvernerjev, saj so imele končne odločitve močno opozicijo. Odkupu obveznic so namreč nasprotovali francoski, nizozemski, nemški, avstrijski in estonski guverner. Po številu gre sicer za manjšo opozicijo, a v državah, ki jih predstavljajo, živi približno polovica prebivalcev evroobmočja, ki ustvari polovico družbenega produkta v regiji.

Podoben »upor« je Draghi doživel tudi leta 2015, ko so začeli odkupovati obveznice. Odločitve o ponovnem spodbujanju niso presenetile vlagateljev in so posledica neustrezne inflacije (ECB cilja namreč na raven dveh odstotkov) ter šibkosti v gospodarstvu evroobmočja. Zadnje makroekonomske trende so upoštevali tudi v svojih napovedih za leto 2019, v katerih so znižali oceno inflacije na 1,2 odstotka (ter na 1 odstotek v 2020) in oceno rasti BDP na 1,1 odstotka (ter na 1,2 odstotka v 2020).

Napovedi ECB za evroobmočje so več kot skromne, in to kljub uvedenim spodbudam. A s tem se bo od 1. novembra ukvarjala nova guvernerka, Chris­­tine Lagarde. Čaka jo zahtevno obdobje, v katerem bo imela malo manevrskega prostora znotraj lastne institucije, saj bo morala najprej zgladiti omenjena nesoglasja. Prva resnejša preizkušnja utegne biti brexit, glede katerega so vse glasnejše govorice o ponovnem zamiku. V primeru tršega izhoda Velike Britanije iz EU in morebitnega pritiska na evro bodo še kako obžalovali neupoštevanje svaril nemško-nizozemsko-francoske opozicije, da bi ECB odkup obveznic morala prihraniti za resnično težke razmere.

Kakorkoli, obrestne mere ostajajo nizko, in kot kaže, bodo nizko še dolgo po Mariu Draghiju.

Avtor: mag. Gorazd Belavič, CFA, direktor sektorja za analize, Triglav Skladi

SVET KAPITALA, rubrika FINANCE, 20. 9. 2019

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič