Sre 29 Sep 2021

Izzivov na borzah ne zmanjka

Izjemna rast delniških trgov v letošnjem letu je bila predvsem posledica močnega okrevanja gospodarstev ob postopni normalizaciji življenja, ki ga je prizadela pandemija. Nadpovprečne rasti poslovanja so bile razvidne iz večine objav polletnih bilanc borznih družb, gledano na svetovni ravni. Zgodovinsko visoka vrednotenja borznih družb so vedno znova upravičevale še višje napovedi rasti poslovanja. Živeli smo v obdobju, ko so se tveganja zmanjševala … vse do poletja.

 

Izziv številka 1 – inflacija. Močno gospodarsko okrevanje je kot vsak klasičen cikel izhoda iz recesije za seboj potegnilo povečane potrebe po energentih, surovinah in delovni sili, pri čemer pandemija covida-19 še vedno povzroča motnje v oskrbovalnih verigah. Rezultat monetarnih spodbud v preteklih desetih letih se je odrazil predvsem v inflaciji naložb (rast delniških trgov, nepremičnin, obvezniških indeksov, kriptovalut …), zdaj pa se je začel nevarno valiti tudi na rast cen vhodnih surovin in energentov, polproizvodov, pojavljajo se tudi pritiski na rast cen končnih proizvodov in storitev. Letos smo videli rekordne rasti cen električne energije ter premoga in plina, ki sta vključena v proces pridobivanja elektrike. Raste tudi cena nafte. Ni torej čudno, da centralne banke po svetu (z ZDA na čelu) razmišljajo o postopnem prehajanju v bolj restriktivno politiko.

Izziv številka 2 – monetarna politika. Pričakuje se, da bo ameriška centralna banka novembra začela zmanjševati program odkupa obveznic in postopno dvigovati obrestno mero. Takšna politika je logična posledica, kadar se gospodarstva pregrevajo in se skuša zajeziti izbruh inflacije. Problemi, ki jih restriktivna politika lahko povzroči, so upad gospodarske rasti, upad vrednosti dolžniških papirjev, posledično manj ugodno vrednotenje delnic v razmerju do obveznic in višji izdatki za obresti tako pri državah kot zadolženih podjetjih. Razumljivo je torej oklevanje centralnih bank, kjer je velik izziv sprememba politike brez izrazitih stranskih učinkov.

Izziv številka 3 – Kitajska. V želji po večjem nadzoru nad tehnološkimi velikani in s tem vplivu na javnost je Kitajska poleti začela zaostrovati nadzor nad tehnološkimi podjetji in omejevati njihovo poslovanje. Tudi zasebno šolstvo, ki lahko vpliva na miselnost ljudi, je skoraj čez noč »izginilo«. Zadnji dogodek z insolventnostjo gradbenega velikana Evergrande sam po sebi ni tako problematičen za gospodarstvo, je pa odsev več kot desetletnih težav z napihovanjem kitajskega nepremičninskega trga. Problem bi nastopil, če bi se začele težave seliti na celoten nepremičninski trg in posledično na finančne institucije. Zadnja v seriji težav na Kitajskem je energetska kriza. Zaradi pomanjkanja elektrike njena cena nekontrolirano raste. Tovarnam so že odredili, da morajo zmanjšati porabo elektrike, prepoved pridobivanja in trgovanja s kriptovalutami s konca prejšnjega tedna pa je delno tudi zgodba o elektriki. Že tako upočasnjena gospodarska aktivnost na Kitajskem ima lahko tudi širše svetovne implikacije za gospodarsko rast, ki se že umirja.

Izziv številka 4 – covid-19. Na prvi pogled je najhujše v povezavi s pandemijo že za nami. Kljub temu v revnejših državah ostajajo motene oskrbovalne verige, ki posledično povzročajo pritisk na cene in manjšo rast poslovanja, kot bi je bili sicer deležni. Pojav agresivnejših različic virusa bi lahko povzročil dodatne gospodarske zaplete.

Dolgoročno vseeno ostajamo optimisti. Kljub naštetim izzivom je zelo verjetno, da so motnje v oskrbovalnih verigah in rastoče cene energentov začasne narave; politika centralnih bank se bo prilagajala gospodarski situaciji, Kitajska pa se bo, kot že mnogokrat, uspešno lotila notranjepolitičnih izzivov. Cepljenje v manj razvitih državah bo uredilo dobavne verige in nevtraliziralo negativne posledice covida-19 za gospodarstvo.

Avtor: Sašo Ivanović, direktor področja upravljanja investicijskih skladov

Objavljeno v: Dnevnik, rubrika: Borzni komentar, datum: 28. 9. 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt