Pon 17 Aug 2020

Kdo se sploh še boji inflacije?

Visoka zadolženost držav bo vplivala na pripravljenost centralnih bank, da vzdržujejo nizke obrestne mere.

Države se ob vsaki močnejši recesiji rešujejo z novim zadolževanjem. Ob letošnjem zadolževanju držav zaradi recesije kot posledice karantene smo lahko v medijih brali »spodbudne« novice, kako ugodne pogoje imajo države za izdajo novega dolga v EU in tudi drugod po svetu.

To sicer drži, po zaslugi centralnih bank, toda krivulja zadolževanja držav žal ni spodbudna. Počasi in zanesljivo nas pelje po podobni poti, na kateri se je znašla Japonska. Ekonomija je začela okrevati in sledi že nov gospodarski cikel. O tem je vse manj dvoma.

Vendar bo, kot kaže, nahrbtnik naslednjega cikla znova dodatno naložen z dolgovi držav, kar pomeni še naprej večjo senzibilnost državnih dolgov na obrestne mere, večje finančne obveznosti in posledično še naprej blizu ničle zasidrane obrestne mere, verjetno s pomočjo centralnih bank.

Če smo prejšnji teden sešteli desetletno zahtevano donosnost državne obveznice ZDA, ki je znašala 0,55 odstotka, in Nemčije, ki je znašala –0,55 odstotka, smo pravzaprav že privolili v japonsko desetletno ničelno obrestno mero, ki jo de facto že nadzira japonska centralna banka.

V ZDA, EU in Veliki Britaniji centralne banke še ne uravnavajo krivulje donosnosti. Toda glede na to, da so vse tri centralne banke vse bolj vpete v kupovanje obveznic na katerikoli točki krivulje donosnosti, sta njihova aktivnost in delovanje vse bliže japonski centralni banki. Ta se razlikuje še najbolj v tem, da v svojem programu kvantitativnega sproščanja vključuje tudi delniške sklade.

V zadnjih tednih se je donosnost nemške državne obveznice spet spustila pod mejo 0,5 odstotka, kar se trenutno zdi težko vzdržno, glede na to, da Christine Lagarde vztraja pri kratkoročni obrestni meri –0,5 odstotka za depozite bank pri ECB, pri čemer okrevajo tako inflacijska pričakovanja kot ekonomski indikatorji.

Avgust sicer zgodovinsko velja za pozitiven mesec za bund, toda vprašanje je, ali bo tudi tokrat tako. Glede na čas in prostor bi nadaljnje pozitivno gibanje prej pripisal bolj tveganim obveznicam, bodisi državnim bodisi podjetniškim.

Čeprav se mogoče od daleč zdi, da je negotovosti na trgu še precej na voljo, je od blizu slika precej bolj spodbudna. Izdaje obveznic gredo solidno v promet. Programi QE centralnih bank so v polnem teku, navsezadnje je težje kupiti kot prodati »dobre« obveznice, kar na koncu govori v prid le enemu dejstvu, da je apetita na trgu povsem dovolj.

Negativna realna donosnost ameriške državne obveznice ostaja še naprej močno v minusu, saj po eni strani rastejo inflacijska pričakovanja, po drugi pa ostajajo nominalne donosnosti nizke zaradi kvantitativnega sproščanja.

Zadnje je seveda skupaj z devalvacijo ameriškega dolarja veter v jadra ceni zlata, vendar ne smemo pozabiti, da bo treba v neki točki (denimo kot v preteklem gospodarskem ciklu) gotovo ponovno ovrednotiti prihodnjo ceno denarja. Če se bo izboljšal splošni gospodarski položaj, bi morebiti že v prihodnjih šestih mesecih finančne institucije v vzvratnem ogledalu opazovale zgodovinsko okrevanje BDP.

Avtor: Aleš Čačovič, Vodja oddelka upravljanja dolžniških naložb

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi