Pon 24 Feb 2020

Kitajska bo (tudi) zaradi virusa zrasla za le 5,5 odstotka

Skrbi zaradi gospodarske dinamike v azijski velikanki so vplivale tudi na cene večine surovin.

Skrbi zaradi gospodarske dinamike v azijski velikanki so vplivale tudi na cene večine surovin.

V ospredju pozornosti vlagateljev je že nekaj časa izbruh koronavirusa na Kitajskem, ki je zahteval že več kot dva tisoč smrtnih žrtev. Jasno je, da bo epidemija negativno vplivala na kitajsko gospodarstvo. Bloombergova anketa razkriva, da je mediana napovedi za rast BDP drugega največjega gospodarstva na svetu leta 2020 trenutno 5,5 odstotka, kar je za 0,4-odstotne točke manj, kot je bila mediana napovedi januarja. Pričakovati je, da se bo gospodarska rast upočasnila tudi v drugih državah, pri čemer bodo največji udarec občutile države, za katere je Kitajska pomemben trgovinski partner.

Glede na velikost in strukturo kitajskega gospodarstva je razumljivo, da so skrbi glede gospodarske rasti Kitajske negativno vplivale na cene večine surovin. Cene nafte v evrih, ki so začele padati že na začetku januarja, so od najvišje do najnižje točke padle za več kot 20 odstotkov (nafta tipa WTI in Brent).

Indeks cen šestih industrijskih kovin (v evrih), ki ga izračunava Londonska borza kovin LME, je od 20. januarja do 3. februarja padel za več kot deset odstotkov. Cena železove rude v evrih (62-odstotni delež železa, dostava v kitajsko pristanišče Qingdao) se je v prvih desetih dneh februarja pocenila za skoraj 14 odstotkov. Po drugi strani je negotovost na kapitalskih trgih pozitivno vplivala na povpraševanje po zlatu. Cena te plemenite kovine v evrih je letos tako zrasla za skoraj deset odstotkov.

Po močnih padcih nafte, industrijskih kovin in železove rude je sicer nastala korekcija, in v zadnjih dveh, treh tednih smo priča pozitivni dinamiki na surovinskih trgih. Ključni vzrok za obrat pa je izboljšanje razmer na območjih novoobolelih.

Če bo Kitajska tudi v nadaljevanju tako uspešna pri omejevanju širitve virusa, kot je bila do zdaj, obstaja velika verjetnost, da se bo rast cen surovin nadaljevala še nekaj časa. Za zdravo rast cen surovin pa bo ključna tudi krepitev industrijske aktivnosti. Globalni proizvodni indeks PMI se je zniževal od konca leta 2017 do konca julija 2019. V zadnjih šestih mesecih pa je bila slika na področju industrijske dejavnosti precej pozitivnejša. Treba pa je omeniti, da se zadnji podatek nanaša na januar in je možno, da bo vrednost indeksa februarja padla. Vzroki za poslabšanje stanja bi lahko bili padec povpraševanja na Kitajskem, resne težave, s katerimi se srečujejo prevozna in turistična podjetja, ter moteno delovanje preskrbovalnih verig.

Epidemija koronavirusa se bo prej ali slej končala. Kitajsko gospodarstvo bo gotovo potrebovalo še nekaj časa, da se dokončno stabilizira. Zmanjšanju povpraševanja, ki smo mu priča v zadnjih tednih, bo sledila rast. Pomemben pogoj za ohranitev stabilnosti bo odsotnost nepričakovanih negativnih dogodkov, kot so naravne nesreče ali ponovno zaostrovanje trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko.

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

Delo: 24. 2. 2020, RUBRIKA: BORZNA ANALIZA

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič