Sob 29 Okt 2016

Mešani občutki na kapitalskih trgih

Zadnji oktobrski teden je postregel s precej burnim dogajanjem na kapitalskih trgih, kot vse kaže, pa bodo delniški trgi v povprečju mesec končali nekoliko nižje. V ospredju so, poleg bolj ali manj rednih objav makroekonomskih statistik, ponovno objave četrtletnih poslovnih rezultatov podjetij. 

Kot je to že običajno, objavljeni rezultati presegajo napovedi analitikov, preseneča pa dejstvo, da so preseganja tokrat nadpovprečna. Regijski pogled kaže precejšnje razlike med objavami ameriških in evropskih podjetij. Ameriška podjetja so pričakovanja presegla v vseh sektorjih z izjemo telekomunikacij, kjer pozitivno sliko kazi poslovanje po tržni kapitalizaciji največjega telekomunikacijskega podjetja podjetje AT&T. Nasprotno so v Evropi občutki precej mešani. Trenutne objave kažejo, da bo skoraj polovica vseh sektorjev v povprečju zaostala za pričakovanji, najbolj sektor energije. Najbolj presenečajo podjetja iz finančnega sektorja, tako v ZDA kot tudi v Evropi, in sicer predvsem zaradi nadpovprečnega poslovanja komercialnih in investicijskih bank. Navedeno se seveda izkazuje tudi na borznih tečajih, saj je finančni sektor najbolj donosen sektor v tem mesecu, s čimer je nekoliko zmanjšal svoj zaostanek na letnem nivoju. Povečuje se tudi vrednost materialov in kovin, najbolj železove rude in aluminija, katerega cena je na petnajstmesečnem vrhu. Evropski borzni parket sta včeraj najbolj negativno zaznamovala največji svetovni pivovar holding Anheuser-Busch InBev s sedežem v Belgiji in dansko farmacevtsko podjetje Novo Nordisk, oba z negativnimi revizijami svojih prihodnjih pričakovanj. Prvi je znižal svoje napovedi zaradi zaostrenih razmer v Braziliji, ki predstavlja njihov drugi največji posamični trg, vrednost delnice pa se je znižala za več kot 5 odstotkov. Še precej več, za 15 odstotkov, se je znižala vrednost danskega farmacevta, ki je svoje dolgoročne napovedi rasti dobičkonosnosti prepolovil, in sicer z 10 na 5 odstotkov na leto. Proti koncu evropskega trgovalnega dne je prijetno presenetila objava ameriškega bruto družbenega proizvoda za minuli mesec, ki se je na letni ravni povečala za 2,9 odstotka. Mediana pričakovanj je sicer znašala 2,6 odstotka, povečanje pa je predvsem odraz višjih zalog in nadpovprečnega izvoza ob sicer dokaj medlemu prispevku porabnikov. ZDA tako ob skoraj polni tehnični zaposlenosti nadaljujejo z resda počasnim, a stabilnim gospodarskim okrevanjem.

 

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 8, 29. 10. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Bodo pogonska goriva še naprej tako draga?

Preberi več