Čet 19 Mar 2020

Na Kitajskem se življenje vrača v normalne tirnice

Povečanje potrošnje premoga je znak, da se je industrijska proizvodnja po zastoju začela prebujati

Čeprav smo zadnje dni priča velikim padcem na svetovnih borzah, pa kitajski trg letos ne zaznava bistvenih padcev. Tako je delniški indeks MSCI China do 11. marca izgubil 6,09 odstotka, medtem ko je borzni indeks šanghajske in shenzhenske borze CSI300 v istem obdobju izgubil 2,10 odstotka, oboje merjeno v evrih.
Delniški indeks S & P Global 1200 pa je v tem času izgubil 16,73 odstotka, indeks S & P 500 pa 15,86 odstotka vrednosti, spet merjeno v evrih.

Kitajsko gospodarstvo se počasi vrača v normalne okvire. Makroekonomski kazalniki za februar tega sicer še ne potrjujejo, vendar je to mogoče razbrati iz nekaterih drugih, ki po svoji naravi niso samo makroekonomski, kažejo pa na to, da se v gospodarstvu vseeno nekaj dogaja.

Eden od takih kazalnikov je poraba premoga. Potem ko je na začetku februarja potrošnja dosegla dno, se je v zadnjih dveh tednih začela povečevati. Čeprav Kitajci postajajo vse bolj ekološko ozaveščeni, je pred njimi še precej izzivov na tem področju. Večina električne energije se namreč še vedno proizvede iz premoga. Nekoliko bolje je pri ogrevanju, kjer se vse bolj uveljavlja zemeljski plin. Vseeno je povečanje potrošnje premoga znanilec, da se je industrijska proizvodnja, ki je v preteklih tednih zastala, začela prebujati.

V večjih kitajskih mestih je tudi več prometa kot pred mesecem. Delavci se počasi selijo nazaj v mesta, s tem pa se povečuje tudi gostota prometa na cestah, več je tudi potnikov na podzemni železnici. Kljub rasti pa ti kazalniki še vedno precej zaostajajo za vrednostmi, ki so bile zabeležene v prejšnjih letih. To pomeni, da se življenje v mestih le počasi prebuja.

Prav prevozniki so zaradi zastoja proizvodnje in karantene v določenih delih države v preteklih tednih poleg turističnih podjetij izgubili največ in nedavni močan padec cen surove nafte jim bo prišel prav. Od nizkih cen nafte lahko pričakujejo koristi tudi v drugih sektorjih. Kitajska namreč uvaža večino energentov, pri surovi nafti je ta delež 70-odstoten. Nizke cene nafte bodo spodbudile gospodarsko rast.

Proizvajalec mobilnih telefonov Apple je že prejšnji teden objavil, da je njihova proizvodnja na Kitajskem na polovici običajne in da bi do konca meseca lahko dosegli polno zasedenost proizvodnih zmogljivosti. Hkrati so pred dnevi odprli 38 od svojih 42 prodajaln na Kitajskem.Pričakovati je, da bo k hitrejšemu zagonu proizvodnje pripomogla tudi država s spodbudami gospodarstvu. Nekateri računajo, da bi država lahko pospešila gradnjo infrastrukture ali pomagala s krediti gospodarstvu.

Seveda pri vsem obstajajo tudi tveganja. Zdaj ko se delavci s podeželja spet selijo v mesta, je mogoče, da bo sledil drugi val okužb s koronavirusom. Možno je tudi, da bo potrošnja prebivalstva rasla počasi, s tem pa bo počasneje rasla tudi proizvodnja. Če bi nastala globalna recesija, bi utegnil trpeti tudi izvoz, vendar je za Kitajsko vseeno pomembnejše notranje povpraševanje, saj ne želijo več biti odvisna od izvoza.

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, 19. 3. 2020, rubrika: Svetovni trg

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS april 2022

Preberite poročilo