Pon 7 Okt 2019

Stava na lastnika trgovskih centrov se lahko obrestuje

Vroča delnica: podjetje Macerich ima enega najboljših portfeljev trgovinskih nepremičnin v ZDA, ki ga spretno upravlja.

Podjetje Macerich najbrž ni izbor, ki bi povprečnemu vlagatelju takoj padel v oči. Podjetje je večini najbrž neznano, čeprav je član najbolj zasledovanega borznega indeksa na svetu, S&P 500. Tudi delnica podjetja je v zadnjem času imela slabe rezultate. Pa vendarle je primerna naložba za portfelj. Zakaj, bomo pojasnili v nadaljevanju.

Podjetje Macerich je ameriško podjetje, ki ima v lasti trgovske centre na elitnih lokacijah, kjer je vstop novih konkurentov zelo težaven. Čeprav je celotna industrija trgovinskih nepremičnin zaradi tako imenovanega Amazonovega učinka (rasti internetne trgovine) pod pritiskom ter so investitorji trenutno nenaklonjeni tej dejavnosti, pa ne gre vseh podjetij metati v en koš. Znotraj sektorja so velike razlike.

Podjetje ima enega najboljših portfeljev trgovinskih nepremičnin v ZDA. Povprečni prihodek na kvadratni meter trgovine raste s povprečno sedemodstotno letno stopnjo že deset let. Najemnine se zvišujejo. V zadnjih desetih letih v povprečju po 4,4 odstotka na leto. Zasedenost nepremičnin je bila konec junija več kot 94-odstotna. In tudi v času krize ni padla pod 91 odstotkov. Zvišali so marže, izplačujejo pa tudi visoko, desetodstotno dividendo, ki je v zadnjih letih rasla, in je trenutno varna in pokrita s poslovanjem.

 

Seveda vse ni rožnato. Podjetje se ni v velikem loku ognilo spremembam na trgovinskem področju. Propadi nekaterih znanih podjetij so delno prizadeli tudi njih. Zadnji v nizu je propad Forever 21, ki se je zgodil ta teden. Podjetje je zaradi prestrukturiranja prodalo nekaj naložb iz svojega portfelja in posledično v zadnjih letih zmanjšalo prihodek in dobiček na delnico. V primerjavi s sektorjem so malo bolj zadolženi, vendar obveznosti obvladujejo brez težav, kar potrjuje tudi investicijska kreditna ocena.

Podjetje je relativno poceni in zelo ugodno vrednoteno tako v primerjavi s svojo konkurenco kot tudi glede na lastno zgodovino. V letu 2015 so imeli na mizi prevzemno ponudbo za 95,50 dolarja na delnico. Ta ponudba je daleč od današnje cene in verjetno še dolgo ne bomo dočakali nove take ponudbe. Pa vendarle menim, da je trenutna cena pri približno 30 dolarjih za delnico prenizka. Tudi povprečna pričakovana cena, ki jo po mnenju analitikov izračunava Bloomberg za prihodnjih 12 mesecev, je več kot 20 odstotkov višja od trenutne cene.

Letos odpirajo nove trgovske centre, v gradnji pa so tudi centri, ki bodo začeli poslovati prihodnje leto, ter načrtujejo številne obnove in nadgradnje, ki bodo povečale prihodke. Podjetje je vložilo veliko kapitala v preoblikovanje svojega portfelja, ki je zdaj prilagojeno času in razmeram, v katerih smo. Trgovski centri so se namreč v zadnjih letih močno spremenili. Postali so nekakšna mešanica različnih nepremičnin oziroma mešana območja za delo, bivanje in uživanje. To pomeni, da najdemo poleg trgovskih centrov tudi pisarne in stanovanja. Prav tako so se zgodile spremembe v samih centrih, kjer je vedno več restavracij, fitnesov in lepotnih salonov, ki jih internet ne izpodriva.

Pozitivni pogled na podjetje potrjujejo tudi nakupi delnic, ki jih je vodstvo podjetja opravilo v zadnjem času. In kdo bolje pozna poslovanje podjetja od ljudi, ki ga vodijo? Verjamemo lahko, da nočejo metati denarja skozi okno. Naj uporabim rek enega izmed najuspešnejših vlagateljev vseh časov, Warrena Buffetta: »Bodite požrešni, ko se drugi bojijo, in bojte se, ko so drugi požrešni.« Med čakanjem, da trg prepozna pravo vrednost podjetja, pa bo vaša potrpežljivost vsako leto poplačana z desetodstotno bruto dividendo.

Avtor: Vid Pajič, Triglav Skladi

DELO, 7.10.2019, RUBRIKA: BORZNA ANALIZA

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Bodo pogonska goriva še naprej tako draga?

Preberi več