Pon 6 Jun 2016

Svetovno gospodarstvo lahko zdrsne v past nizke rasti

GLAVNI KRIVEC SO MENDA RAZVITE DRŽAVE, KI SE JIM NI USPELO PRESTRUKTURIRATI IN SPODBUDITI POVPRAŠEVANJA

Zadnji teden maja, ki se je delno že prevesil v junij, je bil na kapitalskih trgih v primerjavi s prejšnjimi tremi tedni zadržan oziroma nekoliko negativen. Vlagatelji so bili v pričakovanju srečanja Evropske centralne banke in ministrov Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) na Dunaju. Večjih sprememb pri obeh dogodkih oziroma sestankih ni v igri oziroma jih ni mogoče pričakovati. Naftni analitiki menijo, da dogovora o zmanjšanju dnevnih količin načrpane nafte v kratkem ne bo (trenutno Opec na trgu ponuja 32 milijonov sodov na dan, celotna svetovna ponudba pa znaša 96 milijonov sodov). Cena črnega zlata pa se je od minimuma 20. januarja povečala za skoraj 80 odstotkov.

K previdnosti vlagateljev je vplivala objava Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), da svetovno gospodarstvo drsi v past nizke rasti. Glavni krivec so menda bile razvite države, ki jim po koncu svetovne gospodarske krize 2008 ni uspelo prestrukturirati svojih gospodarstev in spodbuditi povpraševanja. Prevelika utež in breme je bilo dano centralnim bankam, ki so z zniževanjem obrestnih mer do negativnega območja in plasiranjem zelo velike likvidnosti v obtok z odkupi vrednostnih papirjev sicer spodbudile rast cen, vendar želeni učinek ni bil dosežen.

Prejšnji teden so bile na udaru predvsem delnice rudarskih podjetij in evropske – predvsem italijanske - banke; prve zaradi slabših podatkov o proizvodni dejavnosti v evroobmočju;  banke pa zaradi trajajočega pritiska negativnih obrestnih mer, vse večjih stroškov, povezanih z izpolnjevanjem regulatornih zahtev in potrebnih dodatnih finančnih sredstev. Neto obrestni prihodki bank so se v prvem letošnjem četrtletju znižali za poltretji odstotek, k čemur je pripomoglo tudi marčno znižanje depozitne obrestne mere ECB, ki je postala negativna.

Na zasedanju ECB so bile obrestne mere pričakovano nespremenjene. Ključna obrestna mera za območje evra je tako še vedno pri nič odstotkih; nespremenjeni sta tudi obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti bank pri -0,40 odstotka in obrestna mera za mejno posojanje pri 0,25 odstotka. Prihodnji teden bo ECB začela odkupovati podjetniške obveznice, kar je bilo napovedano že marca.

Poleg tega za povečano negotovost in volatilnost predvsem na valutnih trgih skrbi tudi bližajoči se britanski referendum. Britanci bodo namreč 23. junija odločali, ali naj ostanejo v Evropski uniji (EU) ali ne. Odločitev o izstopu bi imela negativne posledice ne le na britansko gospodarstvo, temveč tudi na celotno gospodarstvo stare celine, lahko tudi širše. Trgi in mnenjske raziskave sicer verjetnosti izstopa iz EU ne pripisujejo velike verjetnosti.

 

Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 16, 6. 6. 2016, rubrika: Svetovni trg

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS oktober 2021

Preberite poročilo