Pon 3 Maj 2021

Tehnološka podjetja imajo (še vedno) rekordne dobičke

Kljub rekordni vrednosti vlagatelji z rezultatom Tesle niso zadovoljni, saj ni iz osnovne dejavnosti.

Zadnji teden aprila je čas, ko svoje četrtletne rezultate objavijo predvsem ameriški »blue chipi« – govorimo o tehnoloških in telekomunikacijskih podjetjih, ki imajo posledično velik vpliv na gibanje kapitalskih trgov.

V preteklem tednu je imela vpliv tudi namera Bidenove administracije, da obdavči kapitalske dobičke Američanov s prihodki nad milijon dolarjev po precej višji davčni stopnji, kot je bila do zdaj – ta bi se z 20 zvišala na skoraj 40 odstotkov. Gre le za predlog in trg je hitro dosegel konsenz, da je napoved le nekoliko pretirana in da je verjetnejši predlog zvišanja na 28 odstotkov.

Po drugi strani smo priča zelo dobrim makroekonomskim objavam z ameriškega trga, kar ima lahko za posledico tudi nasprotni učinek – torej dolgo pričakovano korekcijo. Trg je namreč na visokih ravneh, trenutno v nekem stranskem trendu, kjer čakamo na kak impulz, ki bi pomenil preboj pri indeksu S&P500 čez 4200 indeksnih točk – ali pa tudi korekcijo pod 4000 indeksnih točk.

Ameriška centralna banka še ne vidi večjih težav z inflacijo in pregrevanjem gospodarstva. Na tokratnem sredinem zasedanju ne pričakujemo kakih radikalnih sprememb, ampak bolj retoriko v smislu: »Zadeva se spremlja.«

Vseeno pa lahko ob nadaljevanju trenda rasti inflacijskih pričakovanj proti koncu leta pričakujemo kak obrat v retoriki Feda. Trg se bo seveda takoj oziroma že precej prej odzval v nakazano smer, da bi se monetarna politika začela v določeni meri zaostrovati – kar bi lahko vneslo nekoliko negotovosti na trge.

Od tehnoloških velikanov sta rezultate objavila že Tesla in Google, z nestrpnostjo pa pričakujejo predvsem objavo Appla, Facebooka in Amazona. Družba Tesla je sicer dosegla rekorden dobiček, vendar ob pregledu njegove strukture lahko ugotovimo, da ga je dosegla večinoma zunaj svoje osnovne dejavnosti – torej s špekulacijo s kriptovalutami in prodajo emisijskih kuponov. Ob znani težavi z dobavo čipov po vsem svetu in ob dejstvu, da se pri delnici spopadamo z astronomskimi vrednotenji – pa je trg to »nagradil« z več kot štiriodstotnim padcem tečaja delnice po objavi rezultatov.

Drugačna je zgodba pri družbi Google – dobiček na delnico je močno presegel pričakovanja analitikov, operativna marža znaša že več kot 30 odstotkov in delnica je poskočila za več kot pet odstotkov. Seveda glavnino dobička in prihodkov ustvari njihov osnovni iskalnik oziroma oglaševanje, ki je povezano s tem – in tokrat so za pozitivno presenečenje poskrbela manjša podjetja, ki so se zaradi pandemije morala zateči k digitalnem oglaševanju, da so dosegla potrošnika. Vseeno pa sta z impresivnimi številkami o skoraj 50-odstotni rasti postregli še njuni drugi diviziji – to so storitve v oblaku in kanal YouTube. Ima pa Google še kar nekaj adutov v rokavu, ki še ne dosegajo želenih rezultatov – sami ta segment imenujejo »druge stave« in prostor za rast še obstaja ...

Avtor: Janez Javornik, višji upravljavec individualnih portfeljev

Objavljeno v: Delo, rubrika: Svetovni trgi, datum, 2. 05. 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt