Tor 22 Dec 2020

Vprašanje je le še dolžina tunela

Bližamo se koncu leta, ki se bo zapisalo v spomin po dogodkih, o katerih se bo verjetno še dolgo govorilo. Če ostanemo pri financah, nam bo leto v spominu ostalo predvsem po sunkovitih obratih, ki jih v angleškem jeziku s prispodobo radi označijo s tobogani in vrtiljaki. A to je že skoraj lanski sneg, ozreti se je treba naprej. Obvezniške trge je denimo v začetku leta že marsikdo označil za nedonosen naložbeni razred, a se je hitro uštel. Zakaj? Zato, ker krivulja donosnosti ostaja še naprej ključno orodje centralnih bank v spopadih z negotovostjo na kapitalskih trgih, pri čemer se vedno znova najde prostor za znižanje obrestnih mer, in to kljub dolgoletnim soglasnim opozorilom analitikov, da je tega že pred leti zmanjkalo – ko se je nemški »bund« prvič dotaknil negativne donosnosti. Letos smo z evropsko krivuljo pristali že tako nizko, da je že celotna euroswap krivulja donosnosti v minusu. Zmagovalke letošnjega leta bodo, kot kaže, ponovno državne obveznice tako imenovanih PIIGS, tistih držav, ki so bile v začetku leta ene redkih, ki so v območju evra nosile še nekaj pozitivne donosnosti, a danes se žal tudi ta del obveznic spogleduje z negativno donosnostjo. Kako naprej?

V preteklih dveh tednih sta ECB in FED zasedala še zadnjič v tem letu. Obe centralni banki sta pričakovano izpostavili kratkoročna oziroma srednjeročna tveganja za gospodarstvo, ki se utegne soočati s podaljšanimi karantenami za zajezitev širjenja okužb; svojo zavezanost k ohranitvi QE-programov do leta 2022 oziroma dokler bo to potrebno, da se ekonomske spremenljivke postavijo nazaj na svoje ciljane ravni; in kot vedno tudi apel politiki k čimprejšnjemu ukrepanju z nadaljnjimi fiskalnimi ukrepi. V naslednjem letu tako ni bojazni, da bi primanjkovalo likvidnosti na trgih, kar pomeni, da bodo pozitivne napovedi podjetij ključne za ohranitev rasti na delniških trgih. Zdi se, da se je tudi politično tveganje nekoliko poleglo, odkar je bil izvoljen novi predsednik ZDA.

Poleg epidemije koronavirusa kot ključnega tveganja, ki lahko ohromi ekonomsko okrevanje, je v zraku ostal le še nedorečeni dogovor o brexitu, ki pa ne bo končan, dokler ne bo zares končan. Kot pri vsakem političnem vprašanju gre tudi tu le za vprašanje politične volje. Obvezniški vlagatelji imajo tako številne razloge, zakaj se še vedno počutijo bolje v obveznicah kot delnicah. A če in ko bo prišlo do kompromisa, tako glede dogovora o brexitu kot glede dogovora v ameriškem kongresu o novem, skoraj bilijon dolarjev težkem paketu pomoči in prvih pravih znakov uspešne zajezitve zimskega vala okužb, bo verjetno ugodje za obvezniške vlagatelje že manjše.

Na zadnjem zasedanju ameriške centralne banke je njen guverner povedal, da »vidijo luč na koncu tunela«. To drži, a še pomembnejše je vprašanje, kako dolg je ta tunel. Njegova dolžina je namreč odvisna predvsem od nas samih – od tega, kako uspešno bomo prebrodili zimski val okužb.

Avtor: Aleš Čačovič, višji upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, rubrika: Borzni komentar, 22. 12. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič