Sob 16 Jan 2016

Začetek leta preizkuša živce vlagateljev

Uvod v letošnje leto je bil tak, kot ga še ne pomnimo. Razprodaje so se tokrat preselile od trgovcev z blagom k trgovcem z delnicami, za znižanja pa je bila zaslužna »poceni kitajska roba«. Ker so časi resni, vlagatelji pa zaskrbljeni, bomo dali šalo na stran in pogledali vzroke za dramatičen uvod v novo leto in skušali oceniti, ali ti res opravičujejo tolikšne pocenitve.

Trenutna situacija močno spominja na avgust preteklega leta, kjer je bila večina borznih padcev tako ali drugače povezana s Kitajsko. Kitajska kot dežurni krivec je v leto vstopila z močnim borznim pretresom, kjer je bilo zaradi omejitev kar dvakrat ustavljeno trgovanje, po odpravi omejitev pa so tečaji nadaljevali drsenje in do včeraj izgubili že 20 odstotkov glede na lanski december. Spet so oživeli strahovi glede upočasnjevanja kitajskega gospodarstva, podprti z nekoliko slabšo dinamiko rasti pri storitvenih aktivnostih v decembru, rahlim upadom proizvodnih aktivnosti in skokom zadolževanja. Devalvacija kitajskega juana poslabšuje konkurenčnost pri izvoznikih na Kitajsko. Tu ima pomembno partnersko vlogo poleg azijskih držav tudi Evropa.

Padec cen nafte in ostalih surovin je drugi dejavnik, ki polni naslovnice gospodarskih novic in povzroča negotovost. Del krivde bi zopet lahko pripisali Kitajski, ki zaradi upočasnjevanja porablja manj, še večji problem pa je nezmožnost naftnih kartelov, da se dogovorijo o znižanju načrpane kvote. Resnejši negativen vpliv na gospodarstvo zaredi tega čutijo države, kot na primer Brazilija, Rusija, Južna Afrika, v razvitem svetu pa denimo Avstralija, Norveška...

Koncentracija slabih novic torej prihaja iz dveh področij, ki širita sentiment na preostale trge. Realen pogled na preostale dejavnike nam pokaže, da situacija po svetu v resnici ni tako slaba. Po do zdaj objavljanih podatkih se makroekonomska situacija v razvitem svetu ne poslabšuje, v Evropi so celo vidni znaki izboljšav. Po močni borzni korekciji postajajo vrednotenja nekaterih delnic vse privlačnejša, še posebno če verjamemo v napovedano rast dobičkov v letošnjem letu. Globalne recesije za zdaj še ni na vidiku, zato imajo tudi borzne korekcije svoje meje in 10-odstotni padec vrednosti je lahko že blizu teh meja. Ocene večine strategov ostajajo nespremenjene, kjer za letošnje leto pričakujejo rast borznih tečajev. Trenutna situacija tako bolj spominja na močnejšo korekcijo, iz katere se lahko razvijejo tudi dobre nakupne priložnosti.

 

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 32, 16. 1. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Bodo pogonska goriva še naprej tako draga?

Preberi več