6 vprašanj, ki si jih morate zastaviti – vaš kontrolni seznam pred poletom v svet investiranja

kontrolniseznam

Verjetno ste že videli, kako pilot pred poletom preleti kontrolni seznam in preveri delovanje ključnih sistemov letala. Tudi pred investiranjem je dobro preleteti kontrolni seznam z nekaterimi pomembnimi vprašanji. V nadaljevanju boste spoznali 6 takšnih vprašanj, s katerimi bo vaše investiranje bolj brezskrbno.

Mimogrede, ali veste, kateri je eden najpogosteje izrečenih stavkov v povezavi z investiranjem?

“Joj, zakaj nisem takrat investiral tja.”

Ni ravno usodna napaka, toda zamujene priložnosti so eno najpogostejših obžalovanj v financah. A kot pravi pregovor, po bitki je enostavno biti general. Čeprav je takšen odziv popolnoma človeški, je pomembno, da obžalovanje zamujenih priložnosti ne vpliva na vaše prihodnje odločitve. Hitro se lahko zgodi, da zaradi razmišljanja o preteklih (ne)odločitvah spregledate nove priložnosti in pristanete v začaranem krogu, ko kar naprej obžalujete, česa vse niste naredili, hkrati pa nič ne naredite, da bi bilo v bodoče drugače.

Vaš kontrolni seznam s 6 vprašanji

Preberite ga, nato pa ga shranite ali natisnite, saj vam bodo naslednja vprašanja pomagala, da se obvarujete pred najpogostejšimi napakami.

1. Pričakujete hiter zaslužek?

Investiranje je tek na dolge proge. V nekaterih primerih je sicer možno na kratek rok pridelati visok donos, a takšno investiranje spremlja tudi visoko tveganje. Pri vlaganju v vzajemne sklade, ki so priljubljena izbira prav zaradi razpršenosti naložbe, kar zmanjšuje izpostavljenost nihanjem, so hitri zaslužki izjema in ne pravilo. 

2. Si želite preveč in sprejemate tvegane odločitve?

Prevelik pohlep je ena največjih napak pri investiranju. Misel na potencialno visoke donose lahko človeka napelje, da sprejme kakšno ne najbolj premišljeno odločitev. Tipičen primer je zadolževanje za namen investiranja, ko vlagatelj pričakuje, da bo donos investicije nekajkrat večji od obresti kredita.

Tvegana odločitev je denimo tudi vlaganje visokih zneskov v kriptovalute, ki so se v letu 2022 izkazale za zelo volatilno naložbo. Kdor je kupoval v začetku leta in računal, da bo šlo “do lune” (ang. “to the moon”, žargonski izraz v kriptosvetu za visoko rast), je že čez nekaj mesecev doživel boleče strmoglavljenje.

Pri investiranju v vzajemne sklade ste relativno dobro zaščiteni pred tveganimi odločitvami. Že samo investiranje v sklade je zaradi razpršenosti naložbe praviloma manj tvegano od neposrednega vlaganja v delnice in druge vrednostne papirje. Obenem pa nad vašo investicijo bdijo naložbeni strokovnjaki, s katerimi se lahko pred vsako odločitvijo tudi posvetujete.

3. Počnete stvari tako, kot jih počnejo drugi?

Zgledovanje po tistih, ki jim gre v financah dobro, je vsekakor koristno. A pozor – ste opazili, da smo uporabili besedo zgledovanje in ne posnemanje? Razlika ni nepomembna.

Pri zgledovanju pogledamo, kaj počnejo drugi, to analiziramo in v obsegu, kot je primerno, uporabimo pri sebi. Posnemanje medtem pomeni, da enostavno kopiramo početje drugih in upamo, da bomo dosegli enak rezultat.

Ne samo v financah – na skoraj vseh področjih življenja je tako, da posnemanje rado vodi v razočaranje. “Saj sem naredil vse enako kot on, zakaj je njemu uspelo, meni pa ne?” Vrag se skriva v podrobnostih, pravi pregovor, ki v tem primeru še kako drži. 

Posnemanje pri investiranju pomeni najmanj to razliko, da posnemovalec sredstev ni vložil v istem trenutku kot posnemani. Že zaradi tega bo njegov donos težko popolnoma enak.

Vlaganje v sklade zmanjšuje možnost, da bi se prenaglili ali sledili napačnim zgledom. Skladi so namreč aktivno upravljana naložba, za katero skrbijo izkušeni upravljavci.

4. Vas strah pred izgubo sili v umik?

Beg oziroma umik iz situacije, ki povzroča strah, je popolnoma normalna človeška reakcija. Toda kar nam je skozi zgodovino pomagalo preživeti, se ne obnese najbolje v financah. Pri dolgoročnem investiranju lahko pričakujete, da bo naložba vsaj enkrat zanihala navzdol. To je povsem normalno in ni razlog za skrb, saj na dolgi rok naložbe praviloma vedno rastejo.

Ljudje se na takšne dogodke odzivamo različno. Pri nekaterih je strah pred izgubo tako močan, da se panično umaknejo iz naložbe, kar pa je objektivno gledano ena najslabših stvari, ki jih lahko v tistem trenutku naredijo. 

Če investirate v Triglav Sklade, se lahko pred vsako potezo posvetujete s finančnim strokovnjakom, čigar pojasnila vas bodo lahko obvarovala pred prenagljenimi odločitvami.

5. Kako popolne so vaše informacije?

Če kje, potem pri investiranju velja, da so informacije vse. Pri neposrednem vlaganju v delnice ni dovolj le spremljanje tečajev in finančnih dogajanj. Uspešni investitorji so tudi dobri poznavalci makroekonomije, gospodarstva, tehnoloških trendov in geostrateških dogajanj. Če se vsega lotevate sami, lahko spremljanje, pridobivanje in analiziranje informacij hitro postane vaša dodatna služba. In še takrat nikoli ne boste imeli tako popolnih informacij, kot jih imajo finančni “insajderji”.

Tveganja, ki jih prinaša asimetrija informacij, najbolje odpravite tako, da svoje premoženje zaupate v aktivno upravljanje naložbenim strokovnjakom. Pri velikem obsegu sredstev govorimo o storitvi individualnega upravljanja premoženja, medtem ko so za večino vlagateljev ustrezna izbira vzajemni skladi, kjer z vloženim premoženjem prav tako upravljajo finančni profesionalci.

6. So vaše naložbe dovolj razpršene?

Visoka razpršenost naložb znižuje izpostavljenost nihanjem. To še zlasti velja, če so vaše delniške naložbe razpršene med več različnih gospodarskih sektorjev. Primer: če investirate samo v sektor energetike, bo vaša naložba močno izpostavljena aktualnim dogajanjem na energetskem trgu. Če pa svojo investicijo razpršite tako, da hkrati investirate tudi v (na primer) sektorja farmacije in tehnologije, dogajanje na energetskem trgu ne bo v tako veliki meri vplivalo na vrednost vašega premoženja. Ali z drugimi besedami: nikoli ne polagajte vseh jajc (investicij) v isto košaro (isti gospodarski sektor).

Investiranje v vzajemne sklade že po naravi stvari pomeni razmeroma visoko stopnjo razpršenosti naložbe. 

Poletite v svet investiranja z varčevalnim načrtom

Sodobna letala večino poleta opravijo v samodejnem načinu letenja z avtopilotom. Na ta način se zmanjša možnost človeških napak, hkrati pa je letenje z avtopilotom za pilota bistveno manj naporno.

Tudi pri investiranju poznamo takšnega “avtopilota”. Imenuje se varčevalni načrt, pri katerem na začetku samo določite, koliko boste vsak mesec investirali, nato pa vse poteka za vas popolnoma samodejno. Brez skrbi in z občutno manjšimi možnostmi, da bi storili kakšno napako.

Kliknite spodnji gumb in spoznajte investicijskega avtopilota oziroma varčevalni načrt in začnite investirati na najenostavnejši način.

POLETITE V SVET INVESTIRANJA >