Tor 4 Aug 2020

Faktorji, ki krojijo borzno dogajanje

Zadnji teden julija je prinesel rahlo znižanje borznih tečajev, vendar se sentiment zopet nekoliko popravlja. 

Rezultati poslovanja za drugo četrtletje so bili pri podjetjih Apple, Facebook in Amazon zelo navdušujoči in so obrnili borzni tok v pozitivno smer. V mesecu juliju se borzni tečaji po svetu niso bistveno spremenili.

Trenutno večji del borznega dogajanja krojijo predvsem naslednji faktorji: napredovanje Covid-19, makroekonomski podatki in rezultati poslovanja podjetij, ki nakazujejo kakšen je zagon gospodarstev, geopolitične tenzije ter stimulusi s strani držav in centralnih bank.

Pri samem virusu Covid-19 je najbolj pod drobnogledom razvoj cepiv oziroma zdravil in ugibanja do kdaj bi jih utegnili uspešno razviti. Tu je prisotnega nekaj optimizma, da bi lahko videli rezultate že pred koncem letošnjega leta. Po drugi strani obstaja strah, da bo jesen prinesla porast števila okužb in nove omejitve, ki bi privedle do gospodarskega krča.

Gospodarski podatki nam po eni strani kažejo na rekorden upad BDP v drugem četrtletju po večini držav sveta, po drugi strani ven prihajajo spodbudnejši podatki o oživljanju proizvodnje in prodaji na drobno, skrbi ostajajo na področju zaposlovanja, kjer še ni videti napredka. Rezultati poslovanja podjetij ostajajo mešani, kjer so jo čez krizo najbolje odnesla tehnološka in zdravstvena podjetja, precej slabše pa klasične industrijske panoge in naftna podjetja.

Geopolitične tenzije, kjer sta v epicentru ZDA in Kitajska niso nobena skrivnost. Napetost se vse bolj seli na področje tehnologije, kjer je Kitajska s svojim napredkom trn v peti Američanov. Po obtožbah da podjetje Huawei vgrajuje vohunsko opremo v svoje proizvode je sedaj pod plazom obtožb tudi popularna socialna platforma TikTok, ki ima že preko 2 milijardi uporabnikov. Pri grožnji z blokado TikToka v ZDA se je po intenzivnem vikendu pogovorov vključil Microsoft, ki bi prevzel ameriško platformo z uporabniki in poskrbel za zakonitost uporabe osebnih podatkov. Na razplet te zgodbe bomo morali počakati, je pa cena Microsofta na podlagi novice odreagirala v pozitivno smer.

Poglavitna pozitivna silnica ki vpliva na trge pa ostajajo razni stimulusi, tako s strani držav kot centralnih bank. Zadnje večje novice na to temo so bile paket 750 milijard pomoči iz EU za pomoč prizadetim državam ter zaveza FED-a, da bo nadaljeval z odkupi obveznic in ohranjal nizko obrestno mero dokler ne bo znakov okrevanja.

Od začetka koronakrize do danes so se borzni trgi že močno odbili. Panike je konec, borzni vlagatelji pa sedaj močno tehtajo med vsemi zgoraj omenjenimi faktorji pri naložbenih odločitvah. Zdi se, da pozitivne silnice za sedaj zmagujejo.

 

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

DNEVNIK, 4.8.2020, Rubrika: POSEL

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi