Pon 12 Okt 2020

Grške obveznice z najnižjo donosnostjo vseh časov

Javni dolg skokovito raste v vseh državah, primarna emisija centralnih bank pa omogoča nizke obrestne mere.

Zgodovina uči, da zunanji šok, kakršne so sedanje razmere zaradi koronavirusa, ponavadi povzroči rast donosnosti najbolj tveganih obveznic, saj se zviša premija za tveganje. Tečaj obveznic, ki je obratno sorazmerno povezan z donosnostjo, pa pade. To je še najbolj očitno pri najbolj tveganih obveznicah, ki se jim premija za tveganje tudi najbolj dvigne.

Ampak v sedanji situaciji je vse drugače, sploh za evropske državne obveznice. Res si je težko predstavljati, da je v času, ko razsaja ena hujših pandemij v zgodovini človeštva, zahtevana donosnost za najbolj tvegane desetletne grške državne obveznice v četrtek dosegla zgodovinsko najnižjo zahtevano donosnost v višini zgolj 0,87 odstotka. Kar je nepredstavljivo nizka raven, sploh če se to primerja s 44-odstotno zahtevano donosnostjo leta 2012.

Že res, da je Grčija država evroobmočja, kjer Evropska centralna banka odkupuje ogromne količine tudi grških obveznic, a vendarle so dosežene vrednosti vsaj presenetljive. Presenetljive zato, ker se predvideva, da bo letos Grčiji dolg zrasel na dvakratnik BDP, kar pa je dolgoročno nevzdržna raven. Rating grških obveznic je še vedno v območju »smeti« (ang. junk).

Podobno se dogaja z italijanskimi obveznicami, kjer je zahtevana donosnost prav tako padla na zgodovinski minimum, in sicer na 0,76 odstotka. Italiji naj bi se konec letošnjega leta dolg povišal na 175 odstotkov glede na ustvarjeni BDP. Spomnimo se lahko, da ko je Grčija dosega tako raven zadolženosti, se je zatresla celotna Evropa.

Ampak zdaj so razmere drugačne, saj se dolg skokovito povišuje vsem. Mednarodni denarni sklad je prejšnji teden ocenil, da se bo letos svetovni javni dol zvišal na sto odstotkov BDP. Še glavna ekonomistka Svetovne banke, Carmen Reinhart, ki je znana po zavzemanju za fiskalno disciplino, je državam svetovala, naj v boju s koronavirusom zvišajo javni dolg. Z njegovim odplačevanjem se bodo ukvarjali pozneje.

Dosegli smo torej točko, ko je še najbolj vnetim zagovornikom varčevanja jasno, da iz sedanjih razmer ni mogoče priti drugače kot z velikanskim tiskanjem denarja na eni strani in velikanskimi fiskalnimi spodbudami na drugi. Dolgovi se bodo tako zvišali vsem, saj se v nasprotnem primeru tvega, da se celotne ekonomije sesedejo.

Že res, da se bo javni dolg Nemčije, na primer, povečal najmanj, z lanskih 59 na 77 odstotkov BDP, pa vendarle ta podatek v sedanjih razmerah ni tako ključen. Nemčija je najpomembnejša članica evroobmočja, ki bo z nepovratno pomočjo drugim članicam tudi največ prispevala. Zahtevana donosnost nemškega desetletnega bunda se prav zato že nekaj časa giblje okrog –0,5 odstotka.

Pri primerjavi zahtevane donosnosti obveznic osrednjih držav evroobmočja s perifernimi, je očitno prav hitro zmanjševanje te razlike v donosnosti (ang. spread). Trenutno znaša razlika v donosnosti med desetletnimi nemškimi in grškimi obveznicami zgolj 113 bazičnih točk ali 1,13 odstotka, še marca je bila ta razlika več kot 400 točk. Vse kaže, da se bo še zmanjševala. Na koncu koncev smo vsi člani evroobmočja, kjer Evropska centralna banka tiska skoraj neomejene količine denarja.

Avtor: Radivoj Pregelj, direktor sektorja za individualno upravljanje premoženja

Objavljeno v: Delo, rubrika: Posel in denar, 11. 10. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič