Pon 20 Jun 2016

Kitajske delnice še niso vključene v indeks MSCI

VELIK IN POMEMBEN DELNIŠKI TRG ŠE NI V CELOTI DOSTOPEN

Kitajska je največje razvijajoče se gospodarstvo na svetu, ki v zadnjem obdobju ne blesti, saj se gospodarska rast upočasnjuje, kar se pozna tudi na delnicah kotirajočih kitajskih podjetij. Vseeno je kitajski delniški trg v svetu zelo pomemben, vendar je še danes težko dostopen tujim vlagateljem.

Ta teden se je odločalo o vključitvi kitajskih domačih podjetij v enega najpomebnejših svetovnih indeksov, to je MSCI, kar bi pomenilo internacionalizacijo kitajske valute juana, a se za vključitev vodilni pri MSCI niso odločili. Vzrok je predvsem to, da mora Kitajska izboljšati dostopnost do delnic A, saj ta še vedno ni zadovoljiva, čeprav so v zadnjem obdobju Kitajci sprejeli nove regulatorne zakone prav za ta namen.

Poteza MSCI je signal, da je Kitajska še vedno regulirana in dokaj zaprta razvijajoča se ekonomija, ki na delniškem trgu uporablja določene tehnike, ki niso tržne in v skladu s sodobnimi oblikami trgovanja ter navsezadnje uporablja državni denar, da kupuje delnice domačih podjetij. Kitajsko torej še čaka kup reform, da bo delnice svojih podjetij brez omejitev ponudila svetu, kjer se bo cena določala v skladu s ponudbo in povpraševanjem.

Globalni investitorji kitajskih delnic ne morejo zanemariti, saj pomenijo okoli 9 odstotkov svetovne tržne kapitalizacije, kitajsko gospodarstvo pa je v zadnjih letih največ prispevalo k rasti svetovnega gospodarstva. Zato lahko pričakujemo, da se bodo kitajske delnice v bližnji prihodnosti vključile v indeks MSCI, vendar bo morala kitajska vlada z ukrepi sprostiti delniški trg ter ga odpreti svetu brez omejitev. S tem se bo zagotovo dvignila vrednost delnic kitajskih podjetij, saj bodo vlagatelji znižali tveganje ter zahtevano stopnjo dosnosnosti.

Avtor: Mitja Baša, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 14, 20. 6. 2016, rubrika: Trgi v razvoju

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS september 2021

Preberite poročilo