Tor 29 Sep 2020

Kovine so se podražile (tudi) zaradi težav rudnikov

Pri surovi nafti ni videti dejavnikov, ki bi srednjeročno vplivali na odločnejšo rast cene.

Rudarstvo ter pridobivanje in predelavo surovin je pandemija covida-19 močno prizadela. Strogi ukrepi vlad in zapiranje gospodarstev v prvi polovici leta so v dejavnosti povzročili motnje. Cene industrijskih kovin na borzah so najprej močno upadle, v nadaljevanju pa doživele močan odboj, podoben odzivu drugje na kapitalskih trgih.
Indeks industrijskih kovin LMEX (London Metal Exchange Index), ki je sestavljen iz šestih primarnih kovin (baker, aluminij, svinec, cink, kositer in nikelj), se ni vrnil le na ravni pred pandemijo, ampak je celo dosegel najvišje ravni od leta 2019.

To si lahko razložimo na več načinov. Cene se ne gibljejo le v odvisnosti od povpraševanja, ki je zdaj res nižje, ampak tudi v odvisnosti od ponudbe. Nekateri rudniki v Peruju, Čilu, Južni Afriki in Indiji so imeli velik izpad proizvodnje ali so celo povsem ustavili proizvodnjo, nekateri poslujejo z manjšimi kapacitetami. Motena je bila, na primer, dobavna veriga bakra iz Latinske Amerike na Kitajsko.

Drugi vzrok za rast cen kovin so pričakovanja o gospodarskem okrevanju prihodnje leto, tretji pa padec vrednosti ameriškega dolarja, ki navadno vpliva na zvišanje cen surovin, saj so njihove cene, nominirane v dolarjih. Rast cen surovin se bo v prihodnjih mesecih predvidoma umirila, saj velikega pritiska zaradi povpraševanja ni.

Nekoliko drugače je bilo letos s ceno surove nafte. Po močnem upadu marca in aprila se je popravila do začetka poletja, vendar je raven okoli 40 ameriških dolarjev še daleč od ravni pred pandemijo, ko je cena znašala od 50 do 60 dolarjev za sod WTI. Večjih obetov za srednjeročno rast cene surove nafte ni. Čeprav v ZDA zaloge naftnih destilatov že nekaj mesecev rahlo upadajo, so še vedno višje kot pred pandemijo.

Drugi val koronavirusne bolezni, ki se je razbesnel po vsem svetu, in s tem povezane ponovne gospodarske omejitve pomenijo dodaten pritisk na nafto, hkrati pa še države Opeca+ razmišljajo o povečani proizvodnji, Libija pa že povečuje črpanje zaradi državljanske vojne.

Ne moremo mimo surovin, ne da bi govorili tudi o zlatu. Močna rast po izbruhu pandemije je bila razumljiva, saj zlato tradicionalno predstavlja varno zatočišče ob povečani negotovosti. Svežnji pomoči in tiskanje denarja centralnih bank so povečali tudi inflacijska pričakovanja, kar je zvišalo cene zlata, nanjo pa je vplival tudi padec ameriškega dolarja.

Pričakovanja o višji inflaciji se zdaj umirjajo kljub veliki količini denarja v obtoku. Agregatna potrošnja bo okrevala počasi, pritiskov na rast plač ni, proizvodne kapacitete pa so še precej proste in jih bo treba najprej zapolniti. Američani si pred volitvami večjih stimulacij ne morejo obetati, kar verjetno pomeni krepitev dolarja. Zaradi naštetih vzrokov je kratkoročno prostora za rast cene zlata malo.

Avtor: Sašo Ivanović, direktor sektorja upravljanja investicijskih skladov

Objavljeno v: Delo, rubrika: Posel & denar, 27. 9. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi