Tor 5 Okt 2021

Leto visokih donosov, a tudi negotovosti

Za vlagatelji na delniških trgih je odličnih devet mesecev, a razmere do konca leta se lahko spremenijo.

Indeks delnic podjetij iz razvitih držav MSCI World je letos zabeležil rast v višini 18,7 odstotka. Če upoštevamo dividende, je bila rast še višja, in sicer 20,4-odstotna (merjeno v evrih). Treba je priznati, da je za nami odličnih devet mesecev, a za objektivno oceno razmer na delniških trgih v letošnjem letu je treba upoštevati še dogajanja na področju valut.

Več kot šest odstotnih točk je k prej omenjeni rasti vrednosti indeksa MSCI World prispevala apreciacija ameriškega dolarja. Medtem ko je leta 2020 evro glede na ameriški dolar apreciiral za 9,2 odstotka, se je trend letos obrnil in priča smo rasti ameriškega dolarja (5,3 odstotka glede na evro). To niti ni tako presenetljivo glede na status varnega zavetišča, ki ga ima ameriški dolar, in položaja, v katerem smo, ko so vlagatelji opazno zaskrbljeni zaradi inflacije, zdravja dobavnih verig, prihodnje gospodarske rasti, razmer na Kitajskem in covida-19 ter pričakujejo, da bo Fed prehitel ECB pri zaostrovanju monetarne politike.

Če pogledamo, kateri segmenti delniškega trga so imeli največji pozitivni vpliv na donosnost MSCI World, bomo hitro opazili, da je na prvem mestu stari znanec, segment tehnoloških podjetij. Glede na razmere v zadnjih letih lahko rečemo, da je sektor informacijske tehnologije že prerasel status znanca in je za večino vlagateljev postal najboljši prijatelj.

Letos je prvo mesto segmenta informacijske tehnologije rezultat visoke uteži, ki jo ima omenjen sektor v strukturi indeksa MSCI World, in nadpovprečne donosnosti (21,6 odstotkov). Med podjetji, ki so največ prispevala k »zmagi« tehnološkega sektorja, so se znašli Microsoft, Apple, Nvidia in ASML. Drugi največji doprinos je imel sektor financ, ki je zrasel za 31,4 odstotka in je zelo blizu temu, da nadomesti zaostanek, ki je nastal od marca do novembra 2020.

Do konca letošnjega leta je še veliko časa in položaj se lahko spremeni, vendar je zelo verjetno, da bo leto 2021 ostalo v spominu kot leto negotovosti. Izraz negotovosti je, na primer, letošnji »spopad« tako imenovanih »ostani doma« delnic (v to skupino spadajo tehnološka podjetja) in delnic podjetij, ki jim koristi odpiranje in ponovni zagon gospodarstev (v to skupino spadajo finančna podjetja).

Avtor: Alexandr Gutirea, specialist področja upravljanja investicijskih skladov

Objavljeno v: Delo, rubrika: Svetovni trg, datum, 2. 10. 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič