Ned 13 Dec 2020

Letu, ki se izteka, lahko rečemo tudi električno

Največ pozornosti so vlagatelji letos namenili delnicam dveh podjetij s področja električne mobilnosti, to sta ameriška Tesla in kitajski Nio.

Samo še tri tedne nas loči do konca leta 2020. Prepričan sem, da bomo 31. decembra, ko bomo nazdravljali začetku novega leta, večinoma rekli: »Hvala bogu, to je zadnji dan leta 2020.« Epidemija, karantena, delo od doma, nezaupanje, depresija in strah, zdravila in pričakovanje cepiva – so stvari, po katerih nam bo na žalost iztekajoče se leto ostalo v spominu.

Moramo pa biti pošteni in priznati, da je leto 2020 prineslo tudi nekaj dobrega. Vlagatelji smo postali precej aktivnejši na področju nagrajevanja podjetij, ki spoštujejo tako imenovane dejavnike ESG (okoljski, družbeni in korporativni), in kaznovanju podjetij, ki se vedejo neodgovorno. Podjetja se že več leta trudijo, da bi upoštevala ESG pri svojih poslovnih odločitvah in tako zadostila vse večjim zahtevam vlagateljev. Kljub temu je pred nami še dolga pot. Letošnje leto je jasno dokazalo, da vlagateljem ni vseeno.

Verjetno najočitnejši primer je eksplozivna rast cen delnic podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem in proizvodnjo električnih avtomobilov. Največ pozornosti so vlagatelji letos namenili dvema podjetjema, to sta ameriško podjetje Tesla in kitajski Nio. Letos je cena delnice prvega zrasla za kar 572 odstotkov, medtem ko je cena delnice Nia zabeležila še višjo rast, in sicer 918 odstotkov. Pozitiven vpliv so vsekakor imele državne spodbude za nakup električnih avtomobilov, ki so v različnih oblikah prisotne tako v razvitih državah kot tudi v državah v razvoju.

Dejstvo je, da bodo avtomobili z bencinskimi in dizelskimi motorji prej ali slej izginili s cest. Ključni vzrok je seveda onesnaževanje okolja, ki ga povzročajo avtomobili s klasičnimi motorji. To razumejo tudi vlagatelji, ki optimistično ocenjujejo prihodnost proizvajalcev električnih avtomobilov. Velja pa izpostaviti, da rožnata prihodnost trga avtomobilov z električnimi motorji nikakor ne pomeni, da je treba pozabiti na tveganja.

Prvo tveganje so visoka pričakovanja vlagateljev, zaradi katerih je prišlo do visoke rasti cen delnic. Če se razpoloženje vlagateljev spremeni, utegnejo delnice proizvajalcev električnih avtomobilov zabeležiti tudi precejšnje padce. Drugo tveganje, ki je v dolgoročni perspektivi precej pomembnejše, je rast ponudbe do okolja bolj prijaznih avtomobilov s strani večjih proizvajalcev avtomobilov (večjih z vidika obsega proizvodnje in ne tržne kapitalizacije).

Ob tem je treba izpostaviti konkurenco hibridnih avtomobilov, ki imajo tako klasični kot tudi električni motor. Povpraševanje po njih raste, ker so bolj prijazni do okolja v primerjavi s klasičnimi avtomobili, a hkrati cenejši kot električni. Nekateri proizvajalci avtomobilov vidijo hibridne avtomobile kot vmesno fazo razvoja industrije, ki ji bo sledila prevlada električnih avtomobilov.

Proizvajalci električnih avtomobilov so zelo zanimiva in inovativna podjetja. Niso pa zaščitena pred tveganji. Pri investiranju je treba upoštevati oba dejavnika, torej pogumno investirati v podjetja, ki lahko dosegajo visoke stopnje rasti, a hkrati imeti čim bolj objektivno oceno situacije.

Avtor: Alexandr Gutriea, specialist področja upravljanja investiciskih skladov

Objavljeno v: Delo, rubrika: Svetovni trg, 13. 12. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi