Pet 20 Dec 2019

Nafta 2020

Nafta je izredno pomembna za svetovno gospodarstvo. Dogajanja  na naftnih trgih vplivajo na poslovanje podjetij in usmerjajo politične odločitve držav. 

Nafti včasih rečemo tudi črno zlato, kar je ironično, ker  je nafta trenutno neprimerljivo bolj pomembna za človeštvo kot zlato.

Merjeno v evrih je cena nafte znamke WTI v letošnjem letu zabeležila rast v višini 38 odstotkov, medtem ko je nafta znamke Brent zrasla za 27 odstotkov. Velja pa omeniti, da je v zadnjem četrtletju leta 2018 cena nafte znamke WTI padla za 40 odstotkov, nafta znamke Brent pa je v istem obdobju izgubila 37 odstotkov vrednosti (merjeno v evrih).

Kaj se bo dogajalo s to surovino v prihodnjem letu, bo odvisno od več dejavnikov. Na eni strani imamo fundamentalno pomembna dejavnika, to sta ponudba in povpraševanje, na drugi dejavnike, ki vplivajo na situacijo na naftnih trgih. Med te spadajo na primer: geopolitična nestabilnost, ameriške sankcije, zakonodajne spremembe in drugi nepričakovani dogodki ter ne nazadnje poslovne odločitve energetskih podjetij. V tem prispevku bi se osredotočil predvsem na odnos med ponudbo in povpraševanjem.

Povpraševanje po nafti in posledično tudi cene te surovine bodo pod vplivom trgovinskih sporov med ZDA in Kitajsko tudi v letu 2020. Pred kratkim dosežen delni dogovor med velesilama je sicer korak v pravo smer, vendar preostala pot ne bo kratka niti enostavna. Trgovinska vojna med dvema največjima državama na svetu negativno vpliva na svetovno gospodarstvo in tudi na potrebe po nafti. Med dolgoročnimi trendi, ki negativno vplivajo na povpraševanje po nafti, velja izpostaviti tehnološki razvoj, demografske spremembe in tudi dekarbonizacijo sveta.

Na ponudbeni strani bosta ključna dejavnika  omejitve črpanja nafte v državah OPEC in zaveznicah (skupina OPEC+) ter  proizvodnja nafte v ZDA.

V začetku tega meseca so se države OPEC+ dogovorile, da bodo januarja omejile proizvodnjo za dodatnih 500.000 sodov na dan, na 1,7 milijona sodov na dan. Hkrati je Savdska Arabija sporočila,  da  bo prostovoljno zmanjšala proizvodnjo za dodatnih 400.000 sodov na dan pod pogojem, da  se bodo druge države bolj strogo držale dogovorov.

V ZDA, kjer smo v zadnjih letih priča renesanse naftne industrije, se pričakuje upočasnitev rasti proizvodnje, ki pa bo še vedno pozitivna. Število vrtalnih naprav se znižuje že od začetka leta 2019, vendar hkrati raste njihova učinkovitost in tudi produktivnost. 

Ameriška vladna agencija EIA, ki spremlja in analizira informacije o stanju na trgih energentov, pričakuje, da bo v letu 2020 povpraševanje po tekočih gorivih zraslo za 1,4 milijona sodov na dan, ponudba pa se bo povečala za 1,5 milijona sodov na dan.

Presežek ponudbe nad povpraševanjem je glavni razlog, zakaj je v letu 2020 verjetnost pozitivne dinamike na naftnih trgih manjša kot verjetnost padca cen. Hkrati pa moramo upoštevati, da so bile na začetku leta 2019 cene nafte precej nižje kot zdaj, torej prednosti nizke osnove v letu 2020 ne bomo imeli.

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, 20. 12. 2019, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič