Pon 21 Dec 2020

Negotovo dobo covid-19 zaznamuje rast cen surovin

Močna rast na surovinskih trgih nakazuje na močna gospodarska pričakovanja za leto 2021.

V drugi polovici leta spremljamo močno rast surovinskih trgov tako rekoč povsod: od industrijskih surovin, nafte do žlahtnih kovin. Na strani ponudbe so res nastajale motnje v pridobivanju surovin zaradi zapiranja rudnikov ob izbruhu pandemije covida-19, težave pa so bile tudi v dobavni verigi. Vendar to ni najpomembnejši vzrok zviševanja cen. Verjetno sta glavna dva: močni stimulativni paketi na eni strani ter visoka pričakovanja o gospodarskem okrevanju po koncu pandemije na drugi strani.

Rast cen srebra (merjeno v dolarjih) je bila letos več kot 40-odstotna, kar postavlja to žlahtno kovino na pot največje rasti v zadnjem desetletju. Najprej so jo poganjali strahovi, da bodo monetarne stimulacije razvrednotile ameriški dolar in dvignile inflacijo, pozneje pa upanje, povezano z razvojem cepiva ter okrevanjem industrijskega povpraševanja po srebru. Letošnja rast zlata je bila tudi visoka, nad 20-odstotna, vendar kljub temu nižja od srebra. Večina rasti pri zlatu se je zgodila v prvi polovici leta, ko je bila negotovost, povezana s pandemijo, največja.

Prava evforija se dogaja tudi pri industrijskih kovinah. Izjemna rast povpraševanja na Kitajskem je v zadnjih mesecih zvišala ceno železove rude čez 158 dolarjev za tono. Z več kot 70-odstotno rastjo lahko železo okronamo kot najbolj donosno surovino v letošnjem letu. Čeprav nekateri analitiki opozarjajo, da tako visoke cene na podlagi razmerja med ponudbo in povpraševanjem niso upravičene in da gre za špekulativno rast, po drugi strani priznavajo, da se bodo motnje v dobavi iz Avstralije in Brazilije zavlekle vsaj še v prvo polovico prihodnjega leta, kar bo držalo cene na povišanih ravneh.

Podobno se dogaja z bakrom. Zaloge bakra, ki jih merijo vodilne terminske borze (LME, Comex, Shanghai), so padle na najnižje ravni v zadnjih šestih letih, posledično so se cene od dna v marcu zaradi izbruha pandemije dvignile že za 80 odstotkov. Podoben vzorec najdemo tudi pri drugih industrijskih kovinah. Letos se je potrdil pregovor, da ni vse zlato, kar se sveti; še bolj so se svetili železo, srebro, baker …

Drugače je s ceno črnega zlata – nafte, ki je letos nižja kot na začetku leta, se je pa močno popravila v zadnji polovici leta. Aprila je bila v nekem trenutku cena nafte celo negativna. Močno povpraševanje po tej surovini prihaja v zadnjih mesecih iz Indije in Kitajske, kar polni zmogljivosti rafinerij in povečuje stroške predelave. Zmogljivosti nekaterih indijskih rafinerij so zaradi rasti povpraševanja po bencinu ter utekočinjenem naftnem plinu skoraj polno zasedene. Hkrati se srečujemo s postopnim zmanjševanjem zalog surove nafte v ZDA in nadaljnjimi omejitvami črpanja držav članic OPEC+, kar je formula za rast cen.

Skupno vsem omenjenim surovinam je, da so letos zaradi pandemije nastajale motnje v proizvodnji in dobavi, da je najprej prišlo do močnega zmanjšanja povpraševanja, zdaj pa se razmere izboljšujejo, stimulativni ukrepi se nadaljujejo in pričakovanja o gospodarskem okrevanju za prihodnje leto so visoka. Vse to je pognalo tečaje surovin višje, do ravni, ki jih številne analitske hiše vidijo kot špekulativne in precenjene.

Avtor: Sašo Ivanović, direktor področja upravljanja investicijskih skladov

Objavljeno v: Delo, P&D, rubrika: Surovine, 20. 12. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Bodo pogonska goriva še naprej tako draga?

Preberi več