Sob 12 Nov 2016

Po volitvah

Novi predsednik ZDA bo funkcijo nastopil šele 20. januarja 2017, vpliv izvolitve na finančne trge pa je že viden. Medtem ko je bil vpliv rezultata volitev na ameriške borze bolj ali manj nevtralen, pa so vlagatelji na azijske in latinskoameriške borze bolj zaskrbljeni. 

Ko cene delnic padajo, je običajno treba razmisliti o nakupu delnic predvsem tistih podjetij, za katera se pričakuje, da bodo glede na razmere na trgu v prihodnosti rastla. Za zdaj je še težko natančno napovedati, kakšne spremembe bo prinesla zamenjava v Beli hiši, vendar se že kažejo nekateri orisi, ki gredo v smer omejevanja migracij in svobodne trgovine ter investiranja v infrastrukturo. Omenjanje zidu na meji z Mehiko in deportacij nezakonitih migrantov vsekakor ni dalo upanja investitorjem v mehiške delnice. Mehiški borzni indeks MEXBOL je tako od 8. novembra izgubil 9 odstotkov vrednosti, merjeno v lokalni valuti, ki pa je proti evru izgubila več kot 10 odstotkov vrednosti. Seveda ni vse tako črno, obstajajo tudi izjeme, predvsem v sektorju surovin. Nova ameriška politika naj bi bila usmerjena v gradnjo infrastrukture, kar pomeni, da naj bi se povpraševanje po železovi rudi in cementu, nekateri menijo da tudi po bakru in ostalih kovinah, povečalo. Nekateri investitorji menijo, da bodo prav delnice v sektorju surovin v prihodnjem obdobju najbolj zanimive, tako da so pohiteli z nakupi in dvignili tečaje teh delnic. Nekoliko manj so bili z rezultatom volitev zadovoljni investitorji v azijske delnice. Precej azijskih držav namreč izvaža svoje izdelke v ZDA in bi jih uvedba carin ter podobnih trgovinskih omejitev prav gotovo prizadela. Seveda vse ni tako črno. Proizvodnja se ne more čez noč preseliti v ZDA, saj so se tam proizvodne kapacitete v preteklosti zapirale in selile v Azijo. Obraten proces, če bi do njega prišlo, pa se ne more zgoditi v prav kratkem času. Tako bi tudi nenadna uvedba trgovinskih omejitev kaj lahko prizadela tudi ameriško gospodarstvo.

 

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 7, 12. 11.  2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič