Pet 10 Nov 2006

Prehod na drugo stran

Po trenutno znanih rezultatih glasovanja so demokrati uspeli pridobiti tudi Virginio, kar pomeni, da imajo v senatu 51 predstavnikov, republikanci pa 49. Če upoštevamo, da so že pred tem uspeli osvojiti kongres, se lahko upravičeno vprašamo, kakšne posledice ima razmerje moči na posamezne sektorje gospodarstva.

Globalno gledano se pogosto pojavljajo mnenja, da bi lahko imel Ben Bernanke sedaj več težav pri uveljavljanju Ameriških zveznih rezerv kot instituta za boj proti inflaciji, kar bi mu sicer zaradi povečane kredibilnosti omogočalo lažje delo pri uravnavanju gospodarstva. Tudi formalno je naloga Zveznih rezerv stabilnost cen in vzdrževanje polne zaposlenosti, Bernanke s sodelavci pa je v svojem mandatu bolj stremel k vzpostavitvi procesa postopnega približevanja inflacijskemu cilju. Kljub temu, da so se že v samem sistemu ameriških centralnih bank pojavljala nasprotna mnenja, torej da naj bi ta skrbel tudi ali predvsem za gospodarsko rast, pa se javno izražena stališča nekaterih demokratskih senatorjev nadaljnji korak v to smer, ki je sicer že v preteklosti prevladovala. Tako stališče sta na primer izražala demokratska senatorja iz Rhode Islanda in Massachusettsa, Jack Reed in Barney Frank, Paul Sarbanes pa je kot senator Marylanda in vodilni demokrat v odboru za bančništvo guvernerja že večkrat opozarjal na neprimernost inflacijskega ciljanja.

Kar se tiče ekonomskih sektorjev, so ponavadi v volilnem času v ospredju podjetja iz sektorja zdravstva. Tudi na njih se namreč nabirajo glasovi volivcev, ki jih najbolj prizadenejo visoki zneski računov za zdravila. Z demokratsko zmago se je razmerje moči sektorju malce prevesilo v korist proizvajalcev generičnih zdravil, saj je Nancy Pelosi že napovedala januarska pogajanja s farmacevti, ki naj bi po njenem prepričanju vodila v nižje cene odkupljenih pravil. Včeraj so se po objavi volilnih izidov okrepile tudi delnice iz panoge alternativnega pridobivanja električne energije, kot je Archer-Daniels-Midland, največji proizvajalec etanola. Pozitivno so se odzvale tudi delnice iz biotehnološke panoge, ki se jim obeta več denarja za njihove raziskave.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič