Sre 6 Jan 2021

Se nam po letu skrajnosti obeta nadpovprečna gospodarska rast?

Kako vse bi vlagatelji lahko opisali preteklo leto in kaj se nam obeta letos?

Leto najhitrejšega 30-odstotnega padca tečajev delnic, ali pa najhitrejše rasti delnic po tako močnem padcu? Leto 300-odstotne rasti cene bitcoina, ali pa 670-odstotne rasti cen delnic podjetja Tesla? Leto ameriških volitev, ali morda procesa odpoklica obstoječega predsednika? Leto novih programov odkupovanj vrednostnih papirjev s strani centralnih bank, ali nepredstavljivih fiskalnih injekcij držav v obliki helikopterskega denarja? Morda pa rekordnih negativnih zahtevanih donosnosti obveznic držav osrednje Evrope, ali pa negativne cene sodčka nafte?
 
Karkoli od naštetega izberemo za poglavitni dogodek leta na kapitalskih trgih, je jasno, da gre za precejšnje skrajnosti, pozoren statistik bi jih označil celo z osamelci. Večina dogodkov je seveda povezana z boleznijo covid-19, ki bo zaznamovala almanahe leta 2020, verjetno tudi desetletja.

Gibanje sektorskih MSCI delniških indeksov v lanskem letu (v EUR, upoštevaje dividende; vir: Bloomberg).

Kaj pa leto 2021?

Z ekonomskega vidika pričakujemo nadaljevanje spodbud, tako s strani centralnih bank, kot tudi držav, pri čemer bodo slednje zelo verjetno zmanjšane, v najboljšem razpletu tudi umaknjene. Cepivo proti covidu-19 je na trgu (celo več njih) in kot kaže, lahko računamo tudi s skorajšnjo trajno rešitvijo pandemije (še ena skrajnost, če bi to vedeli marca, na začetku pandemije). Zato menimo, da bo gospodarska rast v 2021 nadpovprečna, saj se bo sprostil dobršen del zadržane potrošnje in investicij.
 
Signalov, da je potrošnja res zadržana, ni malo: od ohranjanja ravni razpoložljivega dohodka, relativno nizke stopnje brezposelnosti (vsaj glede na pretekle recesije), do kopičenja prihrankov.

S psihološkega vidika pa opažam, da bo veliko podjetij (tudi ljudi) doživelo večje spoznanje. Postopoma se bomo vsi vrnili na »službena« delovna mesta, se začeli družiti in se nehote primerjati. Na dan bodo prišle razlike, ki bodo razkrile, da so leto 2020 drugače doživljali prilagodljivi in tisti, ki možnosti prilagajanja bodisi niso imeli, bodisi niso znali izkoristiti. Opazili bomo, da so bili nekateri prizadeti bolj, drugi manj, kar bo prineslo spoznanje, da so se na novo premešale tudi karte na gospodarskem parketu.

V tem kontekstu razmišljamo tudi v svojih naložbenih priporočilih.

Nasvet za vlagatelje

Naklonjenost tveganju po našem mnenju v 2021 ne bo usahnila. Visoki cenovni količniki bi sicer morali pasti (podobno kot po krizi v 2009), a rast dobičkov, vrnitev izplačevanja dividend in odkupa lastnih delnic bodo več kot zadržale padec ravni cen. Delnice zato ostajajo najbolj privlačen naložben razred.

Gibanje nekaterih ključnih delniških indeksov v lanskem letu (v EUR, upoštevaje dividende; globalni razviti trgi – MSCI World, ZDA - MSCI USA, Evropa - MSCI Europe, Japonska - MSCI Japan, globalni trgi v razvoju - MSCI Emerging Markets; vir: Bloomberg).

Med sektorji priporočamo večji delež cikličnih sektorjev, predvsem tistih, ki bodo pridobili z zadostno precepljenostjo in okrepljenim storitvenim delom gospodarstva. Pričakujemo, da bo znova osvetljena resnica o strukturnih težavah sektorja energija (morda tudi posameznih segmentov sektorja nepremičnin), na drugi strani pa strukturni dominantnosti sektorja informacijske tehnologije in posameznih drugih panog, ki so uspele nagovoriti spremenjena potrošniška vedenja.
 
Do neprijetnega spoznanja lahko pride v zvezi z evropskimi naložbami. Regija že dalj časa zaostaja za ZDA in nič kaj ne kaže, da bo zaostanek kmalu zmanjšan. Celo mandata gospodarskega izolacionizma, mednarodnih napetosti in večanja socialnih razlik, ki ga je utelešal predsednik Trump, Evropa ni uspela obrniti sebi v korist.
 
Če kdo, je zmagovalka Azija, konkretneje Kitajska, ki opravičuje vlogo nove svetovne velesile. Regijske alokacije glede na lansko leto kaj bistveno torej ne spreminjamo, ohranjamo višjo izpostavljenost trgom v razvoju in ZDA. Želim vam donosno leto, ki so ga razglasili za leto miru in zaupanja.

Avtor: mag. Gorazd Belavič, CFA, direktor področja analiz

Objavljeno v: Svet Kapitala, splet, 6. 1. 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi