Sob 12 Jan 2019

Slabo borzno leto je za nami, kako kaže za letos?

Po obetavnih ravneh borznih indeksov ob koncu koledarskega poletja so kapitalski trgi v zadnjem četrtletju 2018 pokazali povsem drug obraz. 

Najpomembnejši delniški indeksi so precej upadli, s čimer so po večini minulo leto končali z negativnimi donosi. Samo v zadnjem četrtletju se je ameriški delniški indeks MSCI USA znižal za skoraj 14 odstotkov, evropski MSCI Europe za 12 odstotkov, japonski MSCI Japan za 16,4 odstotka, indeks trgov v razvoju pa »le« za 6,9 odstotka, s čimer se je zmanjšal dalj časa trajajoč zaostanek v primerjavi z razvitimi trgi. Zaradi opaznega popravka v zadnjem četrtletju je bila tudi letna donosnost večine borznih indeksov negativna. Najdonosnejša sektorja leta 2018 sta bila oskrba in zdravstvo (okoli osemodstotna donosnost z vključenimi dividendami). Pozitivno donosnost je še deseto leto zapored ustvaril sektor informacijske tehnologije.

Pocenitev surovin in težave v evropskem bančnem sistemu so povzročile, da so bili finance, energija ter materiali in surovine najmanj donosni sektorji. Pri evrskih obveznicah je bil najdonosnejši segment državnih obveznic, vlagateljem so zagotovile enoodstotno donosnost. Drugače od leta 2017 so bile podjetniške obveznice zunaj naložbenega razreda (high-yield) najmanj donosne. In kaj se bo dogajalo letos? Powell in sodelavci so decembra lani vztrajali pri svojem in izvedli še četrti dvig obrestne mere v letu 2018, deveti v trenutnem obdobju zategovanja. Kljub vsemu so dogodki, povezani s signali o upočasnjevanju globalnega ter tudi domačega gospodarstva, povzročili spremembo v komunikaciji Feda. Postali so znova dovzetnejši za sprotne podatke, število pričakovanih dvigov obrestnih mer v letu 2019 pa se je zmanjšalo na enega ali dva. Trgovinske ovire in uvedba ameriških carin bodo letos stalnica. Čeprav je groba zunanjetrgovinska retorika nekoliko potihnila in so se napetosti med ZDA in Kitajsko nekoliko umirile, ostaja tveganje, da bo Trumpova administracija znova negativno presenetila. Negativen trend anketnih kazalnikov na evrskem območju povzroča predvsem proizvodni sektor, medtem ko se storitveni sektor še drži. Šibka je dinamika novih naročil, v Franciji in Italiji je v predelovalni industriji po mnenju podjetij že zaznati krčenje. Zadnje lansko četrtletje je znova zraslo število tistih, ki pričakujejo poslabšanje gospodarske aktivnosti v naslednjih šestih mesecih. ECB je s koncem leta 2018 končala odkupe dolžniških vrednostnih papirjev (pri čemer bodo za zdaj zapadle glavnice investirali nazaj v vrednostne papirje). S tem bilanca centralne banke ne bo več rasla, obrestna mera za odprto ponudbo mejnega depozita naj bi se po pričakovanjih prvič dvignila v zadnjem delu leta 2019.

Gospodarska dinamika na trgih v razvoju je solidna, čeprav se tudi tam revidirajo ocene rasti navzdol. Med večjimi državami je največ pozornosti namenjene Kitajski, kjer je vse več opozorilnih znamenj o ohlajanju gospodarstva. Svetovno gospodarstvo je doseglo (ponekod celo preseglo) cikličen vrh, na poti upočasnjevanja pa očitno ni sinhronosti, kot smo je bili vajeni v minulih letih. Položaj narekuje nenehno spremljanje razmer in pogostejše preverjanje naložbenih usmeritev.

Avtor: Sašo Ivanovič, Triglav Skladi d.o.o.

DNEVNIK, 12. 1. 2019, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več