Pet 19 Feb 2021

Teden zaznamovali novi borzni rekordi

V tem tednu so se vrednosti mnogih tveganih naložb še naprej zviševale in ponovno dosegle nove rekordne vrednosti. Ameriški borzni indeks S&P 500 je tik pod psihološko mejo 4000 indeksnih točk, ko je kratkoročno možen nekoliko večji prodajni pritisk. Borzni indeks Dow Jones je tik pod mejo 32.000 indeksnih točk, Nasdaq 100 pa malo pod mejo 14.000 indeksnih točk. Na nove rekorde se je vzpel japonski borzni indeks Nikkei 225, prav tako indeks delnic trgov v razvoju MSCI Emerging markets. Nekaj več težav z rekordi imajo evropski borzni indeksi. Indeks delnic evropskih držav (vključno z Veliko Britanijo) MSCI Europe je še vedno pod vrhom iz februarja 2020 in celo pod vrhom iz leta 2015.

Rasle so tudi cene mnogih kriptovalut; na novih rekordih sta se znašla denimo Bitcoin in Ethereum, pri čemer je Bitcoinu uspelo prebiti vrednostno mejo 50.000 ameriških dolarjev. V letošnjem letu je močno zrasla tudi cena surove nafte in kovin (London Metal Exchange Index), čeprav so cene teh še močno pod rekordnimi vrednostmi iz let 2007 in 2008. Nafta pa poleg večjega povpraševanja raste tudi zaradi močnega izpada proizvodnje, kar je doletelo ZDA zaradi ekstremno nizkih temperatur in izpadov elektrike.

Smo v situaciji, ko močne stimulacije centralnih bank v kombinaciji z državnimi paketi pomoči (fiskalne stimulacije) povzročajo nakupni pritisk na vse naložbe, za katere vlagatelji verjamejo, da še lahko dosežejo pozitiven donos. Vidljivost izhoda iz pandemije je vrnila pogum tudi bolj plahim vlagateljem, zato se nakupni pritisk še stopnjuje.

Z naraščanjem cen surovin in veliko količino denarja v obtoku se pojavljajo inflacijski pritiski pri proizvajalcih, ki surovine potrebujejo kot vhodne sestavine. Naraščajo inflacijska pričakovanja, zaradi česar prihaja do dvigovanja zahtevanih donosnosti pri obveznicah in posledično padca cen obveznic. Slovenska 10-letna obveznica se je po dolgem času znašla v območju pozitivnega zahtevanega donosa (tik nad ničlo). Močan dvig donosnosti evropskih in ameriških obveznic v zadnjih tednih je povzročil ugibanja, koliko prostora je še za rast zahtevanih donosov, preden bo to začelo škoditi tudi vlagateljem v delnice. Razlika v vrednotenjih delnic in obveznic se namreč zapira in prava umetnost bo ohranjati ravnotežje donosov obveznic na ravno pravšnji ravni, da ti ne bodo škodili delniškim trgom.

Avtor: Sašo Ivanović, direktor področja upravljanja investicijskih skladov

Objavljeno v: Dnevnik, rubrika: Borzni komentar, datum: 19. 2. 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi