Tor 11 Jan 2022

Vse več je znakov za višjo ceno nafte

Ob umirjanju epidemije covida-19 lahko pričakujemo več potovanj, s tem pa tudi več povpraševanja.

Cena nafte se je v preteklem letu silovito povečala in je v povprečju znašala več kot 70 dolarjev za sod surove nafte brent. To je nominalno gledano najvišja cena od leta 2018. Razlog gre na eni strani iskati v izjemno močnem povpraševanju zaradi visoke svetovne gospodarske rasti, na ponudbeni strani pa je prišlo do ozkega grla. Države proizvajalke niso mogle v tako kratkem času povečati črpanja, kar je privedlo do primanjkljaja na ponudbeni strani. Hkrati so se tudi drastično zmanjševale svetovne zaloge nafte, ki so tudi trenutno zelo nizko in celo pod petletnim povprečjem.

Trikratni predah

Kljub temu da je cena nafte v letu 2021 v glavnem rasla, so bila tri obdobja, ko je cena padala, povezana pa so bila s pandemijo covida-19. Prvi padec nafte beležimo v marcu, ko je naraslo število okužb s covidom-19, najbolj v Evropi in Indiji. Drugi padec se je zgodil avgusta, ko se je pojavila virusna različica delta ter s tem bojazen pred zapiranjem gospodarstev. Tretjega smo zaznali 26. novembra, ko je svetovna zdravstvena organizacija naznanila novo različico omikron.

V prvih dveh mesecih leta 2021 se je vrednost nafte zvišala s 50 na 70 dolarjev za sod – predvsem po zaslugi vse višjih pričakovanj na trgu, da bo zaradi dostopnosti cepiva narasla potreba po nafti. Cena je torej rasla na krilih optimizma zaradi cepljenja, zaradi vse nižje brezposelnosti, vse večje proizvodnje in ne nazadnje odpiranja storitvenih dejavnosti, ki so bile dolgo v krču.

Poraba nafte v ZDA je skoraj na ravni izpred pandemije, glede na nadaljnjo rast tako ameriškega kot tudi svetovnega gospodarstva pa pričakujemo, da se bo cena nafte v letošnjem letu še nekoliko zvišala zaradi višjega povpraševanja ter na drugi strani naftnega ravnanja kartela Opec, ki najverjetneje ne bo drastično zviševal ponudbe, saj mu zelo ustreza politika višjih cen.

Tudi Opec ima omejitve

V preteklih dneh je Opec napovedal, da bo v februarju zvišal proizvodnjo nafte za 400.000 sodov na dan. Trg je ostal skeptičen, saj so države proizvajalke omejene s ponudbo, predvsem zaradi manjšega investiranja v infrastrukturo črpanja nafte v zadnjih letih. Do zanemarjanja vlaganj je prišlo, ker je bila cena nafte zelo nizka, zdaj pa enostavno nimajo zmogljivosti za povečanje proizvodnje.

Na višjo ceno nafte vplivajo geopolitična tveganja, kot so napetosti med Ukrajino in Rusijo (grožnja morebitne invazije) ter med ZDA in Kitajsko. K negotovosti pripomorejo tudi pogovori z Iranom glede novega dogovora o jedrskem programu.

Pandemija se glede na obnašanje cene nafte nekako končuje oziroma vlagateljev na kapitalskih trgih pretirano ne skrbi več. Različica omikron je očitno manj nevarna, kar se kaže v nižji stopnji hospitalizacije, to pa je dodatni razlog za rast cene nafte. Ljudje bodo vse več potovali, bodisi poslovno bodisi kot turisti, kar bo ustvarilo pritisk na strani povpraševanja. Prav mogoče je, da bo cena nafte v letu 2022 presegla magično mejo stotih dolarjev za sod.

Avtor: Mitja Baša, višji upravljavec investicijskih skladov

 

Objavljeno v: Delo, rubrika: Surovine, datum, 9. 1. 2022

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Bodo pogonska goriva še naprej tako draga?

Preberi več