Ned 30 Jun 2019

Za nami je odlično polletje na kapitalskih trgih, pa zdaj?

Zmanjšujemo naklonjenost delnicam, priporočamo zamenjavo v regijski alokaciji iz ZDA v Evropo, ki ponuja tudi razmeroma ugodna vrednotenja. Trgom v razvoju smo bolj naklonjeni tudi v prihodnjem obdobju.

Za vlagatelji je najdonosnejše prvo polletje v zadnjih 20 letih. Delniški indeks razvitih svetovnih trgov S & P Global 1200 je namreč do 27. junija v evrih pridobil več kot 16 odstotkov (vključujoč dividende). Z vlaganjem v podjetniške kot tudi varnejše državne dolžniške vrednostne papirje pa so vlagatelji letos dosegli v povprečju več kot petodstotno donosnost. Posebnost zadnjih šestih mesecev sta krepitev strahu pred recesijo in precejšnja zadržanost tako imenovanega »pametnega« denarja bolje obveščenih vlagateljev. Ta se zrcali tudi v negativni donosnosti do dospetja kar polovice evropskega državnega dolga.

Napoved

Namera centralnih bank, da opustijo normalizacijo monetarne politike, je močno zaznamovala vlagatelje. To še najbolj dokazujejo že omenjene nadpovprečne donosnosti pomembnejših naložbenih razredov. V času pisanja prispevka (konec junija) tržni udeleženci pričakujejo za 75 bazičnih točk nižjo obrestno mero v ZDA konec leta 2019, prvo znižanje pa s 100-odstotno verjetnostjo že na naslednjem sestanku ameriške centralne banke 31. julija. Trenutne razmere (dvoodstotna gospodarska rast, rekordno nizka brezposelnost) ne zahtevajo recesijskega odziva centralne banke. Sploh če bodo podatki o inflaciji in trgu dela do konca julija solidni. Močan argument za ukrepanje so uresničevanje Trumpove carinske grožnje in povračilni ukrepi Kitajske. Izrazita odločenost v pričakovanjih vlagateljev kaže, da verjamejo v stopnjevanje trgovinskih konfliktov. V družbi sicer nismo toliko zaskrbljeni zaradi geopolitičnih dogodkov, se pa zavedamo, da so večji del letošnje rasti na kapitalskih trgih povzročila pričakovanja o nadaljnjem znižanju obrestnih mer. Ker so ta pričakovanja nekoliko previsoka, bi bili vlagatelji lahko razočarani. Zaradi tega zmanjšujemo naklonjenost delnicam in priporočamo nevtralno taktično alokacijo.

Zanimive regije

Svojo zgodbo gradimo na podlagi pristopa od zgoraj navzdol. V zadnjem obdobju smo zaznali nekaj razpok v okrevanju ameriškega gospodarstva in stabilizacijo ekonomskih razmer v Evropi. Gledajoč prispevek k rasti BDP, je ameriško gospodarstvo v prvem četrtletju najbolj podpiral neto izvoz, medtem ko se je prispevek zasebne porabe zmanjšal skoraj za polovico (predvsem zaradi upada porabe trajnih dobrin). Nič kaj spodbuden ni niti nadaljnji upad prispevka naložb v stalna sredstva. Tradicionalno visoka vrednotenja delnic v ZDA zahtevajo obetavno fundamentalno zgodbo, ki v zadnjih mesecih izgublja sijaj, zato priporočamo taktično regijsko preusmeritev iz ZDA v Evropo, ki ponuja tudi razmeroma ugodna vrednotenja. Trgom v razvoju smo še vedno bolj naklonjeni tudi v prihodnjem obdobju. Potencial prepoznavamo predvsem v ravnanju centralnih bank, ki so odprle vrata dodatnim spodbujevalnim ukrepom, kar bi lahko nadproporcionalno koristilo trgom v razvoju.

Nasvet malim vlagateljem

Svarila z začetka leta so še vedno na mestu: recesijski komentarji so pogosti in »oprijemljivi«. Statistika kaže, da za dolgoročne vlagatelje skoraj ni večjih razlik v donosnosti v obdobjih z recesijo in brez te. Svetujemo vam, da informacije preverite pri strokovnjakih, predvsem pa vztrajate v varčevalnem procesu.

Avtor: Gorazd Belavič, Triglav Skladi

Moje Finance, 30. 6. 2019

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Bodo pogonska goriva še naprej tako draga?

Preberi več